С 30 стотинки е повишена изкупната цена на средноранните череши в Кюстендил в хода на масовата кампания и вече в изкупвателните пунктове килограм череши се изкупува по 90 стотинки.

 

Цената на ранните сортове череши остава засега 60 стотинки, информират производители от региона, цитирани от радио Фокус. Изкупуването на плодовете става след представен документ за собственост на овощната градина или друг документ, доказващ правното основание за ползването му.

 

Изкупвателните фирми за задължени да издават на лицата, продаващи череши, документ за изкупеното количество съгласно Закона за счетоводството. Към момента 40 тона череши са получили сертификат за качество, информират от БАБХ – Кюстендил. Количеството е на база издадени 31 сертификата, след подадени заявления за участие в схемата за подобряване на качеството на пресните плодове и зеленчуци произвеждани в България.

 

През тази година са подадени 73 заявления от земеделски производители, като 70 от тях са за череши, а останалите за ябълки, домати, краставици и пипер. Сертифициране на череши ще се извършва в землищата на 15 села, а заявените площи са 1767 декара.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!