Има масова експлоатация на български сезонни работници, наети за гроздобер в Италия, съобщава Българското национално радио. Освен че не се спазват подписаните по договорите им трудови права, те са принудени да живеят в тежки условия на живот.
 
Българите са наети в една от най-популярните със своите вина северна област – Пиемонте, край град Асти, където се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина, около 120 милиона бутилки годишно. Работниците, които са около 150 човека, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни.
 
Те имат само двудневни договори с местните коопераци, които отказват да поемат грижата за подслон и храна, а и също не желаят да намесват здравни органи при възникване на здравословни проблеми сред работниците.
 
Българските гроздоберачи живеят в подобни на палатки помещения и разпоалагт само с две химически тоалетни, без достъп до топла вода. Успяват да спестят около 300-400 евро с големи лишения и непрекъснато се налага да изискват  полагаемото им заплащане от работодателите.
 
Досега с подобна лоша практика на експлоатация на имигрантски труд се славеше само Южна Италия. Кметът на селището Канели, Марко Габузи, заяви че трябва да се вземат мерки, за да не се допускат подобни ситуации. 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!