Опасност от зараза няма, тъй като става дума за нещо локално. Ако изплува този труп и бъде открит, мястото ще бъде обеззаразено и той ще бъде загробен. Това е единичен случай, каза Галя Камберова, еколог от Община Шабла, за Нова ТВ.

Мъртви крави край морето хвърлиха в смут летовници

Вчера привечер, докато се разхожда по плажа в района на Дуранкулак, Сергей Иванов, експерт от асоциация „Активни потребители“, забелязва мъртва коза, изхвърлена на брега. Останки на още трупове свободно се реели във водата.

По ушната марка на мъртвото животно Иванов установява, че става дума за румънска коза. Обажда се на телефон 112 и с изненада разбира, че няма как да изпрати снимките, които е направил, за да се проследи откъде и как животното е попаднало на българска земя.

Свидетел: „На мен лично ми е интересно откъде са тези кози. Нека да е ясно, че козите имат повече от 100 болести, така че трябва да се поинтересуваме от какво са загинали.“

На сигнала са реагирали компетентните служби, но едва на следващия ден. Обходена е дълга ивица – от къмпинг „Космос на юг до Крапец. От труповете обаче нямало и следа.

Еколог от общината: „Вероятно морето си я е взело обратно или през нощта е изяден от хищници.”

Въпреки че ушната марка на румънската коза е документирана на снимки, се оказва, че едва ли ще свърши някаква работа, за да се разгадае мистерията с изхвърлените трупове.

Ветеринар от БАБХ: „Не знам как ще стане да се свържем с румънските ветеринарни служби. По ушната идентификация става, но това е друга държава.“

Д-р Мария Ноева от Областна дирекция по безопасност на храните в Шабла уточни, че в момента в района се взимат проби само за броцелоза по дребните преживни животни по програмите за надзор на БАБХ. Проби за чума в Северна България не се взимат. „Това може да се направи само ако има клинични признаци и съмнения за чума при надзор или ако се подаде сигнал от ветеринар или стопанин,“ допълни ветеринарят.