Време е за сеитба. Сега, ако някой колега ми се обади и ме попита - ще му кажа: “сей!”. Това коментира пред Агри.БГ Мартин Балулов, който обработва 15 000 дка земя във Варненско.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Мартин, заедно със своите двама приятели Венци и Анатоли стопанисват земя, животни и лозя. Амбициозните млади мъже са затворили цикъла - производство, преработка, пазари.

“Най-хубавото нещо в земеделието е, че след всеки неуспех започваш да работиш за другата година, така че да си изчистиш грешките и винаги така се застъпват нещата, че жънеш едното, после другото. И се амбицираш да оправиш грешките си.

Това е хубавото при нас, че идва нов сезон и не спираш да се надяваш, че Господ - главният агроном, ще е по-благосклонен”, каза още Мартин и добави с усмивка:

Мартин Балулов: Ако искахме да ни е лесно, щяхме да се занимаваме с нещо друго!

Сеитбата на пролетниците започна за стопанството за тримата приятели. Те обичат стартират с царевицата, вместо със слънчогледа. Тази година те ще засеят 11 000 дка със слънчоглед и 4 000 дка с царевица.

“През последните три години го правим по този начин - започваме със сеитбата на царевицата. А след като се позатопли времето, продължаваме със сеитбата на слънчогледа. 

Едно време хибридите царевица не издържаха на суша и студ, но сега вече не е така - издържат. Докато на слънчогледа му трябва температура. Вече започнахме със сеитбата на царевицата още от 4 април. Но за слънчогледа ще изчакаме още няколко дни”, обясни Балулов.

Мартин е категоричен, противно на мнението на някои агрономи, че времето за сеитба на слънчоглед вече е настъпило.

“Ако някой колега ми се обади и ме попита какво да прави, ще му кажа: “сей!”. Според мен вече е време за сеитба. Когато имаш повече декари започват по-рано, а като имаш по-малко, можеш да изчакаш, но като цяло мисля, че моментът за сеитбата настъпи.

Нещо друго обаче, което ми прави впечатление тази година е, че досега в началото на месец април все беше студено и всички бяха на мнение, че не трябва да се сее рано. Аз разполагам с метеостанция и следя температурата на почвата. Разбира се, при земеделието няма ясна теория. Всяка година е различно! И така тази година започнахме сеитбата на 4 април, докато преди това беше невъзможно”, каза още фермерът.

Сушата и тази година играе водеща роля в сметките на земеделците.

“Както бяхме спокойни, че посевите са добре и изведнъж ни налегна сушата. Пшеницата и ечемика са доста изтормозени, така че се молим за малко дъжд заради есенниците. Пролетниците са добре, но за есенниците наистина трябва да повали. Пшеницата е наторена, всичко е наред, но й трябва влага, така че ако мога да се оплача от нещо, това е сушата в момента.

Доставката на семена пък е другото притеснение на някои фермери, но според Мартин пазарът се намира в добро състояние.

“Да, някъде има проблеми с доставките на семена. Някои от компаниите имат фабрики в Украйна и очевидно там е трудно. При други пък транспорта оказва роля, защото някои семена идват от Испания, докато стигнат до тук отнема поне две седмици, но като цяло нещата са добре. Миналата година при Ковид обстановката бяхме по-притеснени. Сега семената си дойдоха на време”, категоричен е той.