2023 година е по-специална, обяви наскоро в Пловдив земеделският зам.-министър Георги Събев. То май всяка година от 2020 насам е така. Шансовете за предсказуемост продължават да клонят към нула.

Всичко за Кампания 2023

Не ни се иска да се повтаряме, но индикативният график все още не е публичен. От Министерството на земеделието уверяват, че няма да има забавяния в директните плащания. Затова не се учудвайте, ако ви припомняме срокове от миналата година, просто защото нови за Кампания 2022 все още не са обявени. 

И Кампания 2023 чука на вратата, но и за нея чакаме официална информация от Министерството на земеделието. Преди месец обаче друг зам.-министър – Тодор Джиков, предупреди, че срокът за кандидатстване вероятно ще бъде удължен.

В проектонаредбата за подаване на заявления по интервенциите за площ и животни, която е на обществено обсъждане до 20 март, пише, че заявления без санкции се подават както досега – от 1 март до 15 май на годината, за която се кандидатства за подпомагане. Фермерите трябва да очакват и новия наръчник за кандидатстване за директни плащания.

Имайте предвид, че цялата кореспонденция ще протича в СЕУ, затова си направете регистрация. За 2023 и 2024 години електронното подаване с КЕП не е задължително. За първи път ДФЗ ще проверява и дали сте спазили условието да сте активен земеделски стопанин въз основа на данните от годишните отчети за дейността за предходната година, подадени в НСИ, годишните данъчни декларации, подадени в НАП.

Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци

 

На 11 март миналата година ДФЗ изплати над 76 млн. лв. по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2021. Субсидии получиха 12 952 земеделски стопани, а ставките бяха обявени със заповед от 10 март 2022 г.

Мярка 10 „Агроекология и климат“ 

 

На 9 март 2022 г. дойдоха първите плащания по агроекологичната мярка. Тогава Разплащателната агенция разпредели близо 28 млн. лв. между 1 985 стопани, кандидатствали по направлението за пасторализъм и опазване на застрашени местни породи. 

Схема за преразпределително плащане (СПП)

 

На 25 март миналата година 53 933 земеделски стопани получиха над 104 млн. лв. по Схемата за преразпределително плащане за Кампания 2021. Ставката бе 137,74 лв./ха, определена със заповед от 22 март 2022 г.

Помощ за зимни пръскания

 

До 17 март 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата за зимни пръскания. Бюджетът за 2023 г. е 8 млн. лв. Заявления се приемат в областните дирекции на ДФЗ. Стопаните трябва да отчетат направените разходи и да представят документи за закупените и приложени продукти до 19 май. До 30 юни ДФЗ ще изплати помощта.

Застраховане на селскостопанска продукция

 

На 21 март миналата година земеделските стопани започнаха да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. За тази година се знае само, че утвърденият бюджет е 3,5 млн. лв.

Фитосанитарен котрол

 

30 април е крайният срок за регистрация и актуализация в системата за фитосанитарен контрол на БАБХ. Той важи за стопаните, които произвеждат и/или отглеждат растения и растителни продукти, с които могат да се пренасят карантинни вредители. Регистрацията се прави в Областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия фермерите ще осъществяват дейността си. Всяка година те са длъжни да подават декларация, ако има промяна в тази дейност.

Преходна национална помощ за тютюн

 

На 17 март 2022 г. ДФЗ изплати малко над 70 млн. лв. на 38 781 земеделски стопани по схемата за Преходна национална помощ за тютюн. До 31 март те трябва да се впишат в регистъра за 2023 г., а до 15 май тютюнопроизводителите, включени в регистъра за 2016, 2017 и 2018 г., могат да подадат заявление за Преходна национална помощ за тютюн за новия програмен период.

Данъчна кампания 2023

 

От 1 март земеделските стопани, регистрирани като фирма или еднолични търговци, могат да подават данъчните си декларации по електронен път, по пощата и в офисите на НАП. До края на март тече 5% отстъпка. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 2 май.

Държавни и общински пасища без търг

 

До 10 март тече приемането на заявления за наемане без търг или конкурс на пасища и мери от общинския поземлен фонд за стопанската 2023/2024 г. Окончателното разпределение ще стане ясно на 1 юни, а договорите се сключват за поне 5 години. Междувременно списък със свободните пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд, които се отдават под наем или аренда, се обявява в общинските служби по земеделие и областните дирекции „Земеделие“ и се публикува на интернет страницата на съответната ОДЗ до 1 март. 

Пререгистрация

 

Продължава пререгистрацията на земеделски стопани за стопанската 2022/23 година. Производителите или упълномощени от тях лица представят актуална информация за дейността си чрез попълване на анкетна карта с анкетни формуляри.