От началото на януари времето в Европа се характеризира с три застудявания, някои от които силни, съобщава Европейската агенция за мониторинг на културите (MARS) в своя февруарски доклад, цитирана от Agrarheute.com.

Фитосанитарна оценка на посевите от пшеница

Първото застудяване през първата половина на януари засегна предимно Британските острови и Югозападна Европа. Втора студена вълна, която продължи само 1-2 дни, удари Полша и балтийските държави около 18 януари, а третият студен шок бе усетен между 7 и 15 февруари и беше много по-силно изразен, като засегна значително по-голяма площ: Северна Европа, Северна Полша, Германия, страните от Бенелюкс и Северна Франция, а след това за кратко Унгария и Турция

В няколко европейски региона минималните температури, регистрирани по време на третото застудяване, бяха сред най-ниските от 50 години насам. Според MARS обаче отрицателните ефекти върху зимните култури са относително ограничени, тъй като зърнените култури в повечето от засегнатите райони са добре защитени с достатъчно снежна покривка

Най-големите щети от измръзване се очакват в Югоизточна Европа и в Западна Германия

MARS прогнозира големи щети от измръзване на зимното зърно само в няколко региона: в части от Западна Германия, Източна Франция, Унгария, Югоизточна Европа и Турция. Това са предимно места без значителна снежна покривка и в които толерантността към измръзване е слабо развита поради предишните по-топли условия преди застудяването.

От агенцията допълват, че зимните студове също носят и предимства за посевите, защото подобряват структурата на почвата и увеличават натиска върху вредителите.

През разгледания период валежите са били над средното в по-голямата част от Европа, с най-високи аномалии в Италия, на Балканите, в Румъния, България и Гърция, където валежите продължават да бъдат обилни, съобщава MARS. Над средното количество валежи се наблюдава и в източна Испания и части от Украйна.

В Европа се наблюдават големи температурни колебания от началото на годината. Беше много по-топло от обикновено в Югоизточна Европа, Южна Европа, Русия, Източна Украйна и Турция. В много части на Централна и Северна Европа, от друга страна, се наблюдават значително по-студени условия от обикновено, отбелязват експертите от MARS.

Минималните температури по време на второто застудяване паднаха под -20 ° C в Централна Германия, докато в по-голямата част от Централна Европа имаше минимални температури под -15 ° C. Минималните температури в Източна Франция и страните от Бенелюкс също паднаха под -10 °

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Износът на пшеница отчита значителен спад

Шоково увеличение: Над 100% оскъпяване на азотните торове

Снегът не попречи на министъра да зареже лозята