Износът на фуражи от България за Мароко беше водеща тема на официална среща между представители на двете страни. Процедурата е стартирана още през април тази година, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Шанс за повече родни продукти в Мароко

Посещението у нас на д-р Абделгни Аззи, зам.-генерален директор на Агенцията по безопасност на храните в Мароко, е част от преговорите за съвместно сътрудничество. Неговите основи бяха положени още през месец април тази година, когато в мароканския град Мекнез се проведе среща между аграрните министри на двете страни.

Освен фуражи Мароко е заинтересована да внася от нас още храни и някои видове животни. Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, обсъди с колегата си заболявания като шап, инфлуенца по птиците и чума по дребните преживни животни. Тема на разговор бяха и мерките срещу тяхната превенция и разпространение, които се прилагат у нас.

И двамата отбелязаха, че ключово е взаимодействието между отделните регионални звена на агенциите, които ръководят. Ефективната работа на областните дирекции зависи до голяма степен от упражнявания официален контрол върху храните, фуражите, карантината на растенията и здравето на животните, заключи представителят на Мароко.