Приключи акцията срещу мароканските скакалци, в която близо 50 000 декара посеви и трайни насаждения в Южна България бяха третирани чрез авиационно пръскане с препарати Димилин 48 СК и Акарзин. Това отчетоха от областната администрация в Кърджали.

 

По данни на дирекция „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните мароканските скакалци са нанесли необратими поражения върху хиляди декари посеви. Областният управител Бисер Николов обяви, че най-засегнатата община от вредителите е Черноочене, където са унищожени около 15 000 декара. Николов обясни, че са третирани огнищата на скакалците и е предотвратено събирането им в общ фронт.

 

Разходите за акцията от въздуха срещу вредителя ще са в размер на около 250 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Инж. Соня Новодрянова от отдел „Растителна защита” на Областната дирекция по безопасност на храните обясни, че борбата с вредителя е била предизвикателство, тъй като за първи път е имало едновременно три възрасти в развитието на мароканския скакалец.

 

Причина за това са топлата зима и ранното излюпване на скакалците. Благодарение на специалистите от „Растителна защита” успяхме да организираме борбата срещу мароканските скакалци, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. Според него проблемът със мароканските скакалци ще продължи да съществува, а това се дължи на географското положение на областта и на каменистите почви, които не се обработват.

 

„Това дава възможност популацията на мароканските скакалци да се развива изключително бързо. В рамките на 4 години ще има някакво привидно спокойствие. А ние ще продължим да алармираме кметовете да предвиждат пари в бюджетите си за борба срещу мароканските скакалци и да извършват третирания с локални средства, за да се подтиска каламитета, който през 2014 година беше с изключително висока интензивност”, коментира д-р Грозев.

 

Мароканският скакалец е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност, която вредната дейност на неприятеля носи, го нарежда в списъка на икономически важните вредители по земеделските култури в България.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!