Диви прасета превзеха улиците на една от най-популярните туристически дестинации в Турция, за която в момента бленуват милиони хора в цял свят – Мармарис. Причината животните необезпокоявано да се разхождат из курорта е въведената преди броени дни от местното правителство карантина заради епидемията от коронавирус, съобщава LiveKindly.

Кози и овце излязоха на градска разходка

Мармарис е курортно селище, прочуто с тюркоазения цвят на морската вода. То е част от Турската ривиера. В пиковия летен сезон там се събират около 400 000 туристи.

Турция в борба с коронавируса

В понеделник миналата седмица турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви четиридневно частично затваряне на градове в цялата страна. Мярката стартира от 23 април, първия ден на Рамазан.

Дивите животни по време на карантината

Ограниченото движение на хора се отрази върху поведението и на други диви животни в Турция. Потребителите на социалните мрежи публикуваха видеоклипове, на които се вижда как делфини се радват на тишината и спокойствието във водите на Босфора край Истанбул.

По принцип присъствието на делфини в тези води не е нетипично. Това, което се възприема като необичайно, е фактът, че морските бозайници се забелязват твърде близо до брега.

Ограниченото движение на лодки в Босфора има огромен ефект, казва пред AFP Ерол Оркчу от риболовна асоциация в Истанбул. Водните обитатели се придвижват свободно, когато хората не са край тях. Именно поради това виждаме делфини до самата брегова ивица, допълва той.

Мнозина възприемат зачестилата активност на делфини като знак, че популацията им се е върнала към обичайните нива. От 1983 г. ловуването на морски бозайници в Турция е забранено със закон.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече овце в Сърбия, но пречките пред сектора остават

Млад фермер от Банско бори кризата с нови идеи

Нагледно: Как да гледате прасета в задния си двор?