Мария Неделчева изрази особенно менение срещу залегналите предложения в новата ОСП. Според нея проблемът свързан с 30% - то озеленяване и 7% угар не са подходящи и адекватни за всички райони на България. Това стана ясно в рамките на участието на евродепутата на Четвъртото издание на Пролетния фестивал на мед и пчелни продукти в град Пловдив.

 

Неделчева е задала редица важни въпроси на еврокомисаря Дачиан Чолош - какво ще се случи с един земеделец, ако той изпълни едната мярка, а другите не, какво ще се случи, ако изпълни и трите, и как ще стимулираме родните си земеделски производители? Г-жа Неделчева сподели още, че не е получила конкретен отговор от г-н Чолош, но той е пожелал да чуе и види конкретни предложения.

 

"Необходимо е намирането на по-голям баланс в земеделските сектори. Предстои ни една много тежка година, в която да защитим българската позиция по отношение на директните плащания в пчеларството. Сега е моментът, в който нашите искания трябва да залегнат в окончателните текстове. Трябва да извоюваме адекватни финансови средства, но това би могло да се случи с вашата помощ, защото вие сте тези, които познавате най-добре спецификите на пчеларския сектор".

 

Като компромисен вариант българските пчелари предложиха районите да бъдат залесявани с медоносни храсти и дървета. Така според тях ще се запази биоразнообразието и в същия момент ще има храна за пчелите. Те изтъкнаха отново, че не всеки район е подходящ за залесяване и в крайна сметка работата им е да гледат пчели, а не да залесяват. В този смисъл г-жа Неделчева подчерта, че тук идеята е да се борим за това, ако бъде изпълнен единият критерии да отпаднат другите два и припомни, че до края на април трябва да се внесат всички предложения.

 

На следващ ред бе обсъден и въпроса, свързан с високата смъртност при пчелите. В резултат от загубата на пчелните семейства рязко се застрашава биоразнообразието, посочи М. Неделчева и изтъкна необходимостта от много точни данни и наличието на лабораторни изследвания. Веднага след това допълни, че е изненадана от факта, че ЕП разполага с фонд, който реагира при кризи на дадени сектори, но България не се е възползвала досега.

 

Като една от причините за високата смъртност родните производители изтъкнаха неправилното пръскане на овошките. Според тях овощните дръвчета се пръскат със силно отровни, некачествени и евтини препарати и това е причината за висока смъртност при пчелите. Ето защо те отново настояха пръскането да става с наземна техника и да се спазват стриктно часовете определени за пръскане.

 

Не на последно място бе обсъден и въпросът, свързан с размножаването на пчелите" майки". Българските производители на мед искат да имат възможността да внасят в България качествени и чистокръвни пчели "майки".

 

Наличието на много пчеларски организации и сдружения, които всъщност не защитават интересите на българския пчелар, също бе един от въпросите, който бе обсъден по време на срещата. В тази връзка участниците в срещата споделиха, че няма точен анализ за това, колко членове притежава всяко едно сдружение.