Сергей Станишев и Меглена Плугчиева са разрешили някой да източи пари от ДФ „Земеделие”. Това заяви в ефира на бТВ Мария Капон, председател на Единна народна партия.

Според думите на депутатката има организирана група, която е източвала фонд „Земеделие”, като за тази цел се е използвал екшънпланът по програма САПАРД. В тази група влизат Константин Паликарски, който е лице за контакти като заместник-директор по това време, самият Атанас Кънчев и административният секретар Асен Ангелов.

Може би има още много хора, които са видели тези договори, участвали са по някакъв начин и не са реагирали. Ние говорим за средства, които са откраднати от българския бюджет и имаме подозрения, че тези средства не са били целесъобразни. В случая трябва да се видят конкретните данни, каза още Капон.


През миналата седмица Капон съобщи на пресконференция, че подозира източване на 4 милиона лева от малка група в Държавен фонд „Земеделие”. Тя добави още, че е сключен договор за провеждане на обучение на 60 служители от ДФЗ – 2 групи от по 30 души, за огромни суми. Платена е голяма сума пари и за разработване на система за дисциплинарно наказание – 50 000 лв.