Мария Габриел може да бъде новият Комисар по земеделие и развитие на селските райони, в състава на следващата Европейска комисия (ЕК). 

AgriАнализ: България може да има еврокомисар по земеделие. Кой печели от това?

Както Агри.БГ пръв писа безспорно това беше един от най-обсъжданите слухове в Брюксел още в началото на месец август, след като реномираното в земеделските среди в Брюксел списание „AgraFacts” излезе с новината. Веднага се обърнахме за коментар към кабинета на Мария Габриел и към правителствената пресслужба, но не получихме отговор от тях.

Близо 20 дни по-късно, същият слух вече е подкрепен от дипломатически източници, цитирани от „Политико“. С това информацията започва да изглежда все по-реална.

Вижте тук обстойният ни анализ по темата

„Заинтересовани сме от земеделското портфолио“, каза български дипломат пред изданието и добави: „Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но се обсъждаше между нашия премиер и следващия председател на ЕК“.

Досега Мария Габриел бе еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. А в момента еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони е Фил Хоган от Ирландия.

Още в началото на месец юли премиерът Бойко Борисов, по време на Европейския съвет, заяви, че Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Тогава обаче България отхвърли това предложение. В отговор на въпроса „Защо?“, Борисов уточни, че причината е в това, че тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика. 

„Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана“, подчерта тогава премиерът.

Може би най-непечеливши от назначението на Мария Габриел за земеделски еврокомисар ще бъдат българските фермери, които въпреки факта, че „земеделския комисар е наш”, много бързо ще осъзнаят, че правилата се създават в Брюксел, но се прилагат и изпълняват в България. 

Ето и какво предстои – след като всички имена на кандидатите за еврокомисари станат известни, те ще бъдат изслушани в Европейския парламент (ЕП). Това трябва да се случи в края на месец септември – началото на месец октомври. След това на 22 октомври ЕП ще гласува предложения състав на Комисията.

Премиерът Бойко Борисов коментира написаното в изданието "Политико" преди минути пред журналисти.

"Ще се научите да питате, а не да слушате измишльотините на някого. Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на IT технологии. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице пред ЕК. За какво ти е ресор земеделие - там парите са разпределени за всички държави. Някой пуска тоя слух, за да каже после, че не са ни го дали. Омръзна ми от жълтите ви новини и измишльотините на тоя и оня. Ето, ясно и точно ви казвам - ресорът, който е сега, плюс разширение към него искаме", каза премиерът.

 

С това слуховете Мария Габриел да поеме ресор "Земеделие и развитие на селските райони" в състава на следващата ЕК, се изпариха.

 

Следете темата на cap4us.agri.bg

осп