Кметове на планински общини в България бяха на посещение в Брюксел по повод четвъртата церемония на Конвента за кметовете*.

В програмата на кметовете на общините Банско, Неделино, Петрич, Чепеларе, Лъки и представителите на Асоциацията за развитие на планинските райони беше организирана среща с българския евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ).

По време на срещата в Европейския парламент бяха обсъдени предизвикателствата, пред които са изправени планинските общини в България и възможностите за тяхното преодоляване. Освен енергийната ефективност, по която работят, кметовете подчертаха необходимостта от намирането на механизми за стимулиране на тези райони в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и екологията. Основната цел на тези мерки са преодоляване на негативните демографски тенденции, развитието на човешките ресурси и увеличаване на инвестициите от страна на бизнеса.

От последвалата дискусия стана ясно, че на национално ниво е необходимо да се обърне по-голямо внимание на тези региони и да се използват добри европейски практики, наложени в страни като Италия, Австрия и Швейцария.

Евродепутатът Мария Габриел посочи, че планинските и полупланински региони намират голяма подкрепа при реформата на Общата селскостопанска политика и често са обект на дискусия в Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП.  "Необходима е по-голяма гласност относно нуждите на планинските общини и общ ангажимент за съвместни действия за насочване на вниманието на обществеността към тази важна тема. Днешната среща е първа стъпка в тази посока", заяви българският евродепутат.

Към момента 5000 кмета, представляващи 175 милиона жители, са подписали Конвента. Подписалите градове са подкрепени от 200 региона, провинции, национални обществени власти и сдружения на местни и регионални власти. Днес Конвентът на кметовете е изключителен фактор на финансови, социални и технологични иновации, които насърчават устойчивия растеж, създаване на работни места и подобряват качеството на живот на гражданите.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!