Евродепутатът Мария Габриел организира в Европейския парламент публичен дебат на тема "Мед, пчели и пчеларство: Предизвикателства и възможности в ЕС".

Събитието, което ще се състои на 5 декември, сряда в Брюксел, ще премине в два панела. Първият дискусионен панел, който ще модерира редакторът на вестник „Пчела и кошер” Димо Димов, се фокусира върху проблемите, изпитанията и предизвикателствата пред сектора на пчеларството в България и ЕС. Ще бъдат представени опитите на българските пчелари за справяне с проблемите, както и мисията на сдружение „Заедно да спасим пчелите”.

Вторият панел с модератор Мария Габриел включва коментари и презентации на представители на ЕП и експерти. Своите становища по темата ще представят евродепутатът Ксаба Табаджи, президентът на Националния съюз на пчеларите във Франция Оливие Белвал, Петя Иванова от Национално сдружение на жените-пчелари и други. Конференцията ще открият Мария Габриел и Алберт Дес, координатор на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

В същия ден българският евродепутат организира и изложение "Храна на боговете: Фестивал на българските мед и вино". Реализирането на инициативата цели да защити интересите на българските пчелари и популяризирането на качествата на родните пчелни продукти и вино.

Участие в събитията ще вземат евродепутати; зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров; Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС; представители на Европейска комисия, френски и български земеделски и пчеларски асоциации.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!