Марио Николов дава днес пресконференция по делото САПАРД. Тя ще се състои от 10 ч. в БТА. Подсъдимият по делото за източване на 7,5 млн.евро по програма САПАРД Марио Николов обеща разтърсващи разкрития днес.

Цялата истина за делото по САПАРД. Така е озаглавена пресконференцията на Марио Николов - търговски директор на "Палмигруп" АД, Еуженио Далолио - търговски директор на "Симпак ботлинг енд кенинг", Стефан Гатев - управител на "Хранмеханика инженеринг" ООД.

Те ще се срещнат с журналисити на 12 декември 2008 г. от 10 ч. в БТА. Вчера 11 декември 2008 г., преди началото на съдебното заседание за източване на 7,5 млн.евро от САПАРД Марио Николов обеща пресконференцията и заяви: "Ако говорим за престъпна група „Николов“, такава не съществува, съществува само в нечии глави... вкл. и на ОЛАФ в главите“.

 

 

По повод произнесените присъди в Германия на участници в аферата, Николов коментира, че не случайно в практиката на германската съдебна система наказателните дела приключвали в 80% от случаите със споразумение.

Людмил СтойковБизнесменът Людмил Стойков, който също е разследван по случая, заяви, че няма нищо общо с делото САПАРД, което се гледа днес.

Иска ми се веднъж да бъдете обективни и да кажете истината, призова Стойков журналистите и допълни, че е призован само като свидетел по това дело.

"Няма дело "Николов - Стойков", питайте ОЛАФ защо е посочила такава група. Може би целта е друга", коментира още Людмил Стойков.

Той уточни, че е извикан в качеството си на свидетел по делото, защото е имал участие в една от фирмите, които според прокуратурата са извършвали нарушения - "Еврофриго".

Людмил Стойков заяви, че не може да каже как върви делото за пране на пари срещу него и до момента не е разпитван.

 

Софийският градски съд днес заседава по делото срещу Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.

Те са са обвинени в документни измами и злоупотреби с пари по САПАРД. Работата по случая започва на 6 ноември 2006 г., когато във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от германските митници за извършена злоупотреба със средства по САПАРД от български фирми, посредством използване на фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране.

Месец по-късно Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Марио Николов и други шестима за това, че в периода 2002-2005 г., като организирана престъпна група, чрез използване на множество документи с невярно съдържание, без правно основание, са получили субсидии по САПАРД.

Схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови, и субсидиите от САПАРД са били усвоявани.

 

В хода на разследването са разпитани 30 свидетели, сред които 15 длъжностни лица от ДФ "Земеделие".По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите - запорирани са 32 банкови сметки и е поставена възбрана на общо 41 недвижими имота на територията на страната.

 

На 18 януари т. г. Софийската градска прокуратура е изготвила постановление за частично прекратяване на обвиненията за участие в организирана престъпна група и документна измама по отношение на Людмил Стойков. Прокуратурата е приела, че обвиненията не са подкрепени с достатъчно доказателства.

От основното дело са били отделени материали и срещу Стойков е било образувано досъдебно производство за пране на пари.

Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково-техническа и счетоводна експертиза. / по данни на БГНЕС и Нетинфо