Преди около месец правителството обяви идеята си да намали с 0% ДДС за хляба, 9% за плодовете и зеленчуците родно производство, както и ДДС за електроенергията. На брифинг в Министерския съвет в сряда, премиерът Кирил Петков обяви данъчните облекчения в антикризисния пакет, които подготвя страната ни. Нито дума обаче не се спомена за плодовете и зеленчуците и спряганите 9% ДДС за сектора.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?


“Хубаво е, че правителството говори, че ще свали на 0% ДДС за хляба. Но хляб се яде по 90 кг на година, а плодове и зеленчуци по 144 кг на година и това е най-малко, в сравнение с всички европейски държави. Лошото е, че тази цифра ще намалее още повече, защото хората не могат да си позволят да купуват плодове и зеленчуци”, коментира пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).


Според нея намаляване на ДДС за всички храни би било най-полезно.


“Защо намаляват ДДС на парното, а не намалиха ДДС на храната, така че да могат абсолютно всички да се възползват от това? Всеки яде и трябва да се храни, за да е жив. Аз съм възмутена от тези мерки. Колко души ще се възползват от намаленото ДДС на парното и защо само те? Другата част от населението не се ли отоплява, не се ли къпе с топла вода, защо едни граждани ще са привилегировани спрямо други? Според мен тези мерки на правителството са алогични. Но е ясно защо, защото парно лятото няма, а плодове и зеленчуци ще трябва да се купуват. А 20 % ДДС на гърба на всички потребители и приход в бюджета е добре дошло!

Освен това не чух една дума да се коментира за нашите сектори, а те са в най-тежко положение. Вместо да се помисли да се свали ДДС на плодовете и зеленчуците, което веднага ще смъкне крайната цена на плодовете и те ще станат по-достъпни, се намалява това на парното и топлата вода. Това е просто неадекватно”, категорична е Милтенова.


Темата за намаляване на ДДС при храните беше коментирана пред журналисти на Събора на овцевъдите.


„Предложението за намаляване на ДДС на 9% ще бъде отново включено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет”. Това каза председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски пред Агри.БГ.


Тъй като обаче никой друг освен хората, заети в сектор “Селско стопанство” не говори за това, нищо не гарантира, че и при тази актуализация на бюджета нещо няма да се „обърка” и данъчното облекчение отново няма да се отложи. А според земеделците то е изключително важно.

"Истината е, че, ако се намали ДДС за плодовете и зеленчуците, ще се увеличат приходите от същия данък. Причината е, че много от сделките ще излязат от сивия сектор и ще започнат да минават “на светло”. Освен това цените на продуктите ще станат по-ниски. И за потребителите ще бъде по-изгодно и по-достъпно да консумират плодове и зеленчуци, най-здравословната стокова група”, каза още Милтенова.


Тя припомни и че голяма част от нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци с неясно съдържание за вредни вещества се реализира без да се внася данък 20 % ДДС. Милтенова даде за пример и съседна Румъния, където още преди кризата беше намален ДДС от 24 на 9% и приходите от този данък са се увеличили. А румънските търговци вече искат фактури.

Другият основен въпрос в сектора е облагането на субсидиите с данък.


“Как така субсидиите ще се облагат с данък, след като тези пари са от данъци на хората в ЕС? Доколкото ми е известно не може да налагаш данък върху данъка и да вземаш 10%, от помощ която даваш за оцеляване. Всъщност това, за съжаление, у нас се практикува откакто вървят програмите.

Информация от Италия показва, че няма данъчно облагане на субсидиите и доколкото ни е известно на земеделските производители печалбата им не се облага, за да могат да инвестират и да продължат да осигуряват продоволствената сигурност. Затова Италия е пълна с овощни градини, лозя и зеленчуци. Затова у нас спада в производството на плодове и зеленчуци е между 300 и 800 % през последните 20 г. Срамно е България, която хранеше с плодове и зеленчуци половин Европа, в момента да внася 80% от тях", заключи Мариана Милтенова.


От 2000 г. сектор “Плодове и зеленчуци” се бори за намаляване или за пълно премахване на ДДС. Засега всички опити завършват без успех. Престои да видим какво ще се случи този път.