Манов мед се произвежда освен в България и в други страни като Турция, Гърция, Германия, Испания, Швейцария и Полша, пчеларят Манол Тодоров.
Нашият манов мед се произвежда предимно в района на Странджа. Той се получава от продуцентите /листните въшки/ на маната по дъба, тоест Странджа 75% е дъбова гора и самият манов мед е от листата на дъбовите гори. “В страни като Турция, Гърция и други има предимно иглолистна гора. При тях мановият мед е от продуцентите по иглолистната гора. Това са пак листни въшки, които ядат листата, преработват ги и изхвърлят отпадъците и този сок /мана/ се събира от пчелите и се преработва двойно”, каза Манол Тодоров.
Той допълни, че по стойности, странджанският манов мед е един от най-добрите видове мед като качество и електропроводимост и това се дължи на природните дадености като въздух, почва и вода. “Забележете, че дъб има в цяла България, но манов мед има само в Странджа и това се дължи на този влажен въздух, който е причина тези листни въшки да се развиват”, обясни Манол Тодоров.
Пчеларят допълни, че българският манов мед предимно се изнася. У нас килограм такъв мед се продава за 12 лева, а на външния пазар цената му е три пъти по-висока.
Мановият мед е предпочитан за износ
Нашият манов мед се произвежда предимно в района на Странджа. Той се получава от продуцентите /листните въшки/ на маната по дъба, тоест Странджа 75% е дъбова гора и самият манов мед е от листата на дъбовите гори. “В страни като Турция, Гърция и други
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА