Манов мед се произвежда освен в България и в други страни като Турция, Гърция, Германия, Испания, Швейцария и Полша, пчеларят Манол Тодоров.

Нашият манов мед се произвежда предимно в района на Странджа. Той се получава от продуцентите /листните въшки/ на маната по дъба, тоест Странджа 75% е дъбова гора и самият манов мед е от листата на дъбовите гори. “В страни като Турция, Гърция и други има предимно иглолистна гора. При тях мановият мед е от продуцентите по иглолистната гора. Това са пак листни въшки, които ядат листата, преработват ги и изхвърлят отпадъците и този сок /мана/ се събира от пчелите и се преработва двойно”, каза Манол Тодоров.

Той допълни, че по стойности, странджанският манов мед е един от най-добрите видове мед като качество и електропроводимост и това се дължи на природните дадености като въздух, почва и вода. “Забележете, че дъб има в цяла България, но манов мед има само в Странджа и това се дължи на този влажен въздух, който е причина тези листни въшки да се развиват”, обясни Манол Тодоров.
 
Пчеларят допълни, че българският манов мед предимно се изнася. У нас килограм такъв мед се продава за 12 лева, а на външния пазар цената му е три пъти по-висока.