Създава се ситуация, в която измаменият ще сее, а измамникът ще жъне. 2/3 от земеделската земя в страната е жертва на измамни договори. Това каза омбудсманът Мая Манолова на организираната от нея дискусия „Белите петна и "черните дупки" в закона за земеделски земи“. 
 
 
Поводът за дискусията са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците.
 
Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.
 
 
„Хората ни сигнализират за порочни практики. Пробойните дават възможност за кражба на земеделска земя, като в цялата схема са засегнати стотици имоти“, коментира омбудсманът.
 
Над 600 имоти са засегнати само в един измамен договор, а схемата позволява на несобствениците да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години без знанието на стопаните. Нотариусите заверяват договорите без проверка на собствеността, договорите се регистрират в службата по вписванията отново без проверка, обясни тя.
 
„Изрично изискване е договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имотите. При собственост вариантите за сключване на договор за наем са два: от 50% идеални части и от 25% идеални части“. Това даде като първо предложение за законодателна промяна Манолова.
 
Според нея нотариусът трябва да проверява собствеността при сключване на договорите за наем и за аренда. 
 
„При вписване на договорите за наеми и аренда задължително да се представят скици. Общинската служба по земеделие да не регистрира договори, сключени от несобственици“, добави още омбудсманът.
 
 
Тя допълни, че сключените договори от несобственици могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация, която се подава в службата по вписванията, а за едногодишните договори за наем – в общинската служба по земеделие.
 
„Таксата за нотариалната заверка на декларацията е 5 лева. Предлагам служебно заличаване от Агенцията по вписванията и от общинската служба по земеделие на договорите с несобственик, а изискванията да се прилагат и за стопанската 2017-2018 година“, даде още като предложение Манолова.
 
Тя изрично предупреди народните представители да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат така належащите промени до 1 октомври, когато започва стопанската година.  Решението е в ръцете на законодателите, защото ако минат през земеделското министерство, ще отнеме повече време заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане. 
 
 
Във форума участие взеха и земеделски производители от цялата страна. Ето какво коментират те:
 
„Ако 2/3 от земите в България са по тази схема, тази страна трябва да се разпусне. Да внимаваме вместо да изпишем вежди, да не избодем очи“, смята Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
 
По думите му измамническата схема не може да се случи без участието на държавата, а скиците нямат общо към с нея. Той твърди, че измамата можела да се установи в поземлената комисия.
 
„Присъди и затвор за измамниците. Там където има пари, винаги има опити за измама, затова трябва много да се внимава със законодателните изменения“, смята Върбанов.
 
Председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов бе категоричен, че „в Южна България ще има бели петна на 50% от площите съобщавам и заявявам“.