В България има неадекватно финансиране на сектор пчеларство. Това каза пред Агенция „Фокус” пчеларят Манол Тодоров във връзка с протеста на пчеларите пред Министерството на земеделието и храните.

 

Протестът на пчеларите пред МЗХ в петък обаче не беше за субсидии, а за опазване живота и здравето на пчелите, което е пряко свързано с устойчивото развитие на земеделието у нас, припомня Фермер.БГ. Над 100 пчелари проведоха мирен протест пред МЗХ, като основното им настояване бе за пълна забрана на употребата на неоникотиноидни препарати за растителна защита.

 

„Как може около 1,5 млрд. да бъдат разпределени в сектор животновъдство, говоря за така наречените пасищни животни. Отделно участват и по първи стълб от селскостопанската политика, това са директните плащания, необлагодетелствани райони и „Натура 2000”. Тези хора излизат на стачка, а какво да кажем ние. През последните години се натрупаха редица проблеми в сектора”, посочи пчеларят. „Когато се обработват семената с неоникотинуидите или се пръска с тях, те нанасят вреда на природата 5 години след последното третиране”, коментира Манол Тодоров.

 

Той подчерта, че разполага с информация, че не всички от бранша са участвали на провелия се протест на пчеларите пред Министерството на земеделието и храните. „Би трябвало това да бъде съгласувано със всички заинтересовани страни в бранша и заедно с представителите на Министерството на земеделието и храните, които работят в сектор пчеларство, чрез диалог да се постигне добър резултат”, допълни пчеларят.