Хлябът и другите тестени изделия са сред традиционните храни, които присъстват на масата на много хора по света. До тях като популярност може да се наредят картофите и кореноплодните. Наблюдавайки как климатичните промени се отразяват върху традиционното производство, унгарците търсят алтернативни култури. Наскоро те се запитаха - маниоката ли е новият картоф, съобщава унгарският сайт Mezohir.
Черната златка "налази" 80% от територията на страната
Унгария трябва да се промени. Световното търсете на картофи расте, но и предизвикателствата за производителите също.
В дългосрочен план може да се окаже по-изгодно да се инвестира в производството на картофи, отколкото в зърнени храни. Търсенето на картофи на световния пазар се очаква да нарасне с 57% между 2022 г. и 2050 г., докато това на ориза само с 12%, а на пшеницата - със 17%, споделят анализатори пред Bloomberg.
Климатичните условия в Унгария стават все по-неблагоприятни за отглеждане на картофи. Жегата, сушата и проливните дъждове се отразяват негативно върху добивите. Данните за унгарското производство на картофи за последните 10 години също е алармиращо. То е намаляло с една трета.
Затова в северната част на страната производителите търсят алтернативи. Сред тях са ямс и маниока. Ямсът, известен още като "им", е вид кореноплодно растение, което се отглежда основно в тропическите и субтропическите региони на света, като Африка, Азия и Латинска Америка. Маниоката е тропическо кореноплодно растение, което е основен хранителен източник в много части на света. Тя произхожда от Южна Америка, но днес се отглежда широко в Африка, Азия и Латинска Америка. В сравнение с картофите и сладките картофи маниоката има по-високи изисквания към температурата и валежите, но е по-устойчива на лятна суша.
Според Bloomberg световното търсене на ямс и маниока може да се увеличи със 77% до 2050 г.
Вижте още:
Данни от МЗХ: Как са се изменили цените, производството и пазарът на плодове и зеленчуци у нас?
Биологично растениевъдство: Какви са новостите за 2025 г.?
Как ще бъдат подпомагани картофопроизводителите през 2025 г.?
0 КОМЕНТАРА