След протест на местни жители е възложена проверка за замърсяване на водите на река Златаришка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата във Велико Търново.

Бургаска фирма точи субсидии с изоставени пасища

Жителите на град Златарица излязоха по улиците днес, след като намериха мъртва риба по поречиетоПо думите им тези случаи са често и като виновник за това те посочиха близкото млекопреработвателно дружество.

Протестиращите заявиха, че търпението им е изчерпано и искат чиста река “без пяна и миризми от мандрата“.

 "Два пъти в рамките на един месец имаме отровена риба, втория път беше може би с тонове. Притесняват ни мръсотията, нечистотията, която идва отгоре“, споделят гневните жители пред БНР.

Собственикът на мандрата Стефан Василев пък категорично отрече фирмата му да е причина за мъртвата риба. 

Аз не мисля, че замърсяването е от мандрата. Нито едно предприятие тук няма пречиствателна станция, оправда се той.

Оказва се, че отпадъчните води и суроватката от мандрата се извозват до пречиствателните станции в Горна Оряховица и във Велико Търново, защото съоръжението на дружеството не работи. 

"Мандрата е глобявана многократно. Към настоящия момент тя няма право да зауства отпадъчните си води в река Еленска", посочи Гинка Савчева от Регионалната екологична инспекция.  

Възложена е проверка от прокурор на полицията и екоинспекцията във Велико Търново, която да установи дали има замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата, както и дали замърсяването създава опасност за живота и здравето на хора, животни и растения.