След броени дни, максимум до месец в повечето овцевъдни стопанства ще започне агнилната кампания.

Стопанин: Време е да приберем бременните овце

„Случвало ми се е първото агънце да се появи между Коледа и Нова година и затова правя всичко възможно да подготвя обора навреме. Освен, че задължително всеки ден чистя тора от кошарата и стриктно депонирам в обособено торище далеч от обора, почиствам замърсената вълна на майките една по една. Обикновено я остригвам там, където би могла да замърси или да създаде някакъв проблем било при самото раждане, било при кърменето на новороденото“, разказва овцевъдът Митко Иванов.

Другото важно нещо, особено сега, е да се гледа внимателно фуража, който се дава на бъдещите майки, обяснява стопанинът, който отглежда 60 овце. 

„И най-малкото количество мухъл може да бъде фатално, защото предизвиква или аборт, или по-ранно раждане, след което повечето недоносени агънца не оцеляват. Ако при това влажно напоследък време царевичакът се държи на непроветриво място, задължително трябва да се преглежда внимателно преди да се даде на животните", обърна внимание фермерът.

По думите му има много сортове царевица, чиито стръкове не успяват да узреят достатъчно преди да бъдат прибрани и най-малката влага може да предизвика плесенясване, а това е особено опасно.

Важно у да се постеле чиста и суха слама там, където се отделят майките и техните агнета, както и да се осигури надеждно осветление. Освен електрическата крушка, той всяка зима по това време внася и оставя на достъпно място ветроупорен фенер, който винаги може да послужи като алтернатива.

Неведнъж му се е случвало да има силни зимни ветрове и тока да угасне в най-неподходящия момент, когато някоя от овцете ражда, спомня си овцевъдът.