476 048 хил. литра е общото преработено мляко от млекопреработвателните предприятия в България за периода от януари 2018 до август 2018 г. Това сочат предварителните данни на ресорното ведомство.

 

Д-р Георги Чобанов: Качеството на млякото силно се подобри


От тях 443 640 хил. литра е преработеното краве мляко.


Най-много мляко е отишло за производството на заквасени млека – 111 189 тона за тези осем месеца. Следват пресните пакетирани млека (51 788 тона) и сирена от краве мляко (48 640 тона).

 


По предварителни данни на МЗХГ 7 904 тона е произведеното сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини за периода от януари до август 2018 г. Накрая 767 тона са отишли за производството на масло, а 1 728 тона за производството на сметана за разглеждания период от осем месеца.

 

[news]

Припомняме, че на 19 юли беше обнародвана Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните. Благодарение на нея всяко едно от млекопреработвателните предприятия трябваше да избере, в срок от един месец, дали да работи само с истински млечни продукти – с мляко или с имитиращи такива – с растителни мазнини.

Заедно с това  беше забранена продажбата на сирене, съдържащо палмово масло, в насипно състояние. Преработвателите и производители имаха възможност от 6 месеца да се „нагодят“ към новите изискания, влезли в сила на 9 юли. Правилата за които бяха разписани в наредбата за изискванията към млечните продукти. Освен това имитиращите продукти могат да се предлагат единствено предварително пакетирани и то на отделен щанд, с ясен надпис „Имитиращи продукти“.