Според Мариана Кукушева, член на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България малките фирми в сектор "Хлебопроизводство" не могат да се ползват от евро субсидии по Оперативните програми на ЕС.

Малките българския фирми от „семеен тип” не могат да се разгърнат заради „красиво опакованите стоки, които се внасят у нас от Европейския съюз”. По думите й, зад тези стоки стоят големи корпорации, които имат своя рекламна стратегия, която малките и средни български фирми не могат да си позволят, тъй като имат малки обороти, което не отговаря на европейските условия. Кукушева посочи още, че кризата ще засегне първо най-малките фирми, които обаче имат преимущество да създават свой продукт, със защитено качество, различен от масовия продукт.


Сериозен проблем за фирмите от бранша е и липсата на квалифицирана работна ръка.
„Изключително малък процент от децата, които завършват специализирани училища в хлебопроизводството и сладкарството постъпват на работа в нашите фирми” обясни Кукушева. Според нея, те трябва да се задължат, при непродължение на своето образование да реализират 2 години труд в сферата, в която те са подготвени.

Според проучване на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, процентът на сивата икономика, до края на 2007 година е бил около 20-22 %. По думите й, през 2008 година процентът на сивата икономика е нараснал на 30-35 %. Кукушева прогнозира, че тази тенденция ще се запази. „Причината да нараства процентът на сивата икономика е, че данъчната политика на държавата и контролната и координираща политика на институциите не защитават легалните производители”, смята Кукушева. /агенция Фокус