Днес на фокус в Моята ферма е биологично сертифицирана овцеферма в Етрополе.

Как животновъдна ферма се спаси от липсата на работна ръка?

Цветомир Христов е млад животновъд, който със семейството си отглежда 450 овце, 70 крави, 60 каракачански коне и 50 български тежкотоварни коне.

 „Избрах да работя с Агритоп, най-голямата фирма в нашия сектор, и това ми донесе много ползи. Опитът и професионализмът им се виждаше още при монтирането. След това дойде и личното им отношение към клиента. За нас, малките и средни животновъди, са много важни подкрепата и разбирането във взаимоотношенията с фирмата изпълнител. Точно това получих от Агритоп. 

Търговският им представител Кирил Митков е непрестанно до нас и ни помага, насочвайки ни към най-верните решения. Но за първи път с Агритоп ми се случи сервизен работник да ни посещава във фермата, за да проверява дали всичко е наред с монтираното оборудване и работата. 

По този начин работят от Агритоп, освен че предлагат едни от най-качествените продукти на пазара. Те имат добре обмислени решения и потенциал да ги разработват индивидуално за клиента. Затова продължаваме с тях и се надявам да изпълним всичките си бъдещи идеи за стопанството.“

Образован, амбициозен и упорит, той развива семейната ферма, затваряйки цикъла с производство на качествени млечни продукти от автохтонните  Западностаропланински овце. Цветомир е убеден в качествата на тази порода и в това, че може да развие потенциала на тези животни, на точното географско местоположение. Разбира се, подобрявайки условията на тяхното отглеждане.

„Много хора мислят, че тези животни не могат да се доят автоматизирано. Аз го правя още от 2010 г., когато дояхме с мое собствено създадено решение. За да постигна всичките си планове за тези животни обаче, трябва да работя в посока да модернизирам всички процеси.“

Съвместно с Агритоп той изготвя проект по мярка 4.1 за модернизиране на фермата, който успява да реализира през 2017 г.

В съществуващата сграда вече се дои с DeLaval 2x18, с доилни апарати с електронно измерване на млякото и автоматично отнемане. Процесът е напълно автоматизиран, без достъп на млякото до обкръжаващата го среда. Времето за доене е драстично намалено. Сега 200 животни се доят за по-малко от час.

Във фермата Агритоп монтира и немска фуражна кухня RIELA, шнеков зърнотоварач и клетка за концентриран фураж. Така системата позволява директно механично зареждане на хранилките към доилната зала с дажби за фураж. 

През зимните месеци, които са с доста тежък климат в балканския район, животните се отглеждат в сгради, оборудвани от Агритоп. Те са максимално отворени, за да получават необходимите им въздух и светлина.

„Избрах най-доброто оборудване за доене от Агритоп. Предимствата след реализиране на проекта са много, но нaй-важното е, че с DeLaval и с повишаване на условията за отглеждане на животните получих много високо качество на млякото. Това ми дава сигурност при изкупуването му. Както и голямо търсене на продуктите, които произвеждаме. Освен това вдигнахме млеконадоя с 35%.“

С доилната зала DeLaval добивът от животно е вече 110 л за доен период (при нормално за породата около 50 л), а овчето мляко е с максимална чистота и много високи показатели – маслеността е от 8,3 до 12,6 % в зависимост от периода. Количеството соматични клетки в млякото е от 680 до 780 броя. Тези качества гарантират сигурно изкупуване на млякото от една от най-големите мандри и редовното му заплащане. 

Една част от добиваната суровина фермерите преработват в сирене и мляко собствено производство, което се реализира във фирмен магазин в Етрополе.

Именно тези продукти привличат туристите в Къщата за гости, която семейството прави в живописна местност над града. Цветомир Христов е истински родолюбец, който работи за развитието на българското животновъдство и възражда историческото наследство на района във всеки един от проектите си. 

Повече информация за портфолиото на Агритоп ЕООД може да получите на www.agritop.bg или на телефон 02/971 26 20