8250 лв. за 82 500 коренчета лавандула. Това е дългът от преди три години на изкупвач към Ахмед Сунетчиев, един от станалите печално известни производители на лавандулов разсад от района на Сатовча. Измаменият успява да осъди измамника, но въпреки това продължава да си чака парите, споделя той пред Агри.БГ.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

След протест на производителите преди година, стана ясно че три некоректни фирми са изкупили продукцията на около 200 семейства на обща стойност от 400 000 лв., но така и не са им платили. С разрешаването на проблема бе ангажирана Районната прокуратура в град Гоце Делчев, но за съжаление, без резултат. 

От Земеделското министерство пък заявиха, че проблемът е от частно-правен характер и възможностите за защита на производителите не са в правомощията на ведомството. Лошото е, че голяма част от производителите нямат договор с изкупвачите, а само приемо-предавателни протоколи. Въпреки това Ахмед и негов братовчед печелят дело срещу един от изкупвачите на базата на документ за покупко-продажба.

Заведохме дело в София, спечелихме го, имаме и изпълнителен лист, но още чакаме сумата. Назначиха съдя изпълнител, но ни казаха, че няма постъпления в банката, а ако има, ще се вземат първо сумите, които дължи на държавата, около 150 000 лв., и чак тогава сме ние. Доколкото знам този, който ни измами, има запор на някакво имущество. Продължаваме да си чакаме”, разказва Сунетчиев.

Преди дни потърпевшите отново се събраха на своеобразен протест и заявиха, че дори са готови да затворят пътя за Гърция, ако държавата не направи нещо. Дават си сметка за своята наивност, но не могат да преглътнат труда, отишъл на вятъра и парите, с които се издържат.

Производителите в този район са с малки стопанства, повечето били тютюневи площи в миналото. „Потърсихме алтернатива в лавандулата, но след тези измами хората се отказаха, сега сме по цехове и по чужбина”, разказва Ахмед. След като изгорели с пари през 2018 г., хората посадили наново лавандула, но пък следващата година никой не я изкупил. Така загубите им се умножили. Сега всеки се спасява, както може. „Няма пазар, дойдоха някакви хора да предлагат по 0,04 лв. – много ниска цена. Отказахме се вече”, казва на финал Ахмед Сунетчиев.