Силен дъжд, придружен с градушка, може да засегне реколтата от малини в Сърбия. В центъра стои и спора между производителите и преработвателите относно тазгодишните ценови нива, пише електронното издание iegvu.agribusinessintelligence.informa.com.
 
 
Силна градушка порази редица области в Сърбия през миналата седмица само няколко дни след началото на сезона на малините. Бедствието ще окаже влияние и върху прасковите и кайсиите, отглеждани в районите на Ужице, Прибой, Пожега, Топола, Аранджеловац, Горни Милановац и Браничево. Първите данни от страната оценяват загубите при малините на 80% в тези райони.
 
Само 10-13% от производителите на малини в страната са застраховани срещу загуби, свързани с метеорологичните условия, въпреки че държавата плаща част от премията. Зоните, които не са били засегнати от градушка, трябваше пък да се справят със силния дъжд. 
 
[news]
„За щастие градушката е само в някои райони, но пак имаме голямо притеснение. Загубите на качеството, причинени от дъжда и топлото време ще са големи. В момента ситуацията е такава, че през деня е много топло, а следобед или вечерта вали проливен дъжд. Това е най-лошата възможна комбинация за малините“, коментират производители.
 
Предвид лошото качество на плодовете, някои преработватели решиха да спрат изкупуването на суровини, пише още изданието.
 
„Въпреки че цените на суровината в основния малинов регион на Сърбия са малко по-ниски в сравнение с миналата година, качеството е много по-лошо и ще има много по-малко цели плодове. Повечето от реколтата вероятно ще отиде за сок и в други сектори“.
 
Понастоящем цената на малината е в диапазона от RSD120 (1,17 USD) за килограм, но за производителите, които разполагат със собствен транспорт и качествен плод, тя може да достигне RSD 136 за килограм. 
 
Представители на правителството се срещнаха с организациите на производителите след протестите срещу спирането на изкупуването на плода и ниските цени.
 
В свое изявление сръбските власти определиха като „неприемливо“ решението на преработвателите да прекъснат с изкупуването на плода, без да уведомят предварително производителите. Заедно с това правителството се ангажира да преразгледа класификацията за качество на малините, за да гарантира справедливо заплащане на фермерите.