Отглеждането на малини има специфични аспекти. То създава заетост в райони, където няма други възможности за работа. Малките стопанства търсят печеливши продукти, а малините са едни от тях. Това каза за Фермер.БГ полският производител и член на асоциацията на ягодоплодните в Полша - Марек Павлонка. 
 
 
Той разказа, че в Източна и Южна Полша се намират малките стопанства, а на север и запад са разположени по-големите. 
 
„Гледаме два вида малини – летни и есенни сортове. През 2012 г. летните сортове бяха само 22%, а през миналата година производството им стана 55%. 
 
"Цените през 2017 г. бяха около 1,95 евро/кг., като това са добри цени за производителите“, каза Павлонка. 
 
 
По думите му най-печеливши са летните сортове, докато есенните носят само 7 процента рентабилност, а това е и причината стопаните в Полша да отглеждат повече летни сортове. 
 
Летните сортове, които се използват в Полша са Соколица, Глен Ампле, Раджьова, а есенните са – Полка и Полана. 
 
Производителят разказа, че миналата година е била лоша за стопаните, отглеждащи малини. 
 
„През последните 10 години сме произвели над 4 000 тона плодове, а миналата година имаме спад от 25%. Причината за това е във времето. Разликата между минималните и максималните температури беше около 30 градуса. През май беше отбелязана температура от минус 3  градуса температури, а зимата беше тежка, като се отчетоха температури от минус 21 градуса на места. Имаше и много сняг“, каза Павлонка. 
 
Той обясни, че около 13 процента от продукцията е за износ, 78% отива за преработка и 9% за свежа консумация. Заради руското ембарго полският износ се е пренасочил към Беларус, обясни  производителят. 
 
Що се отнася до тазгодишната реколта полякът е скептичен.  
 
„Зимата беше лека и изгледите са добри, но най-важното време е май, когато плодовете зреят.  Сушата през април и прогнозата за липса на валежи през май е обезкуражителна“, каза Павлонка. От друга страна изкупвачите са опитват да се възползват от ситуацията и смъкват цените. 
 
„Много е трудно да се поддържа качеството, когато има ценови натиск. Качеството не може да бъде евтино“, отбеляза производителят. 
 
Той добави и че при тях има проблем с работната ръка, защото хората от селските райони търсят работа в други сектори. 
 
От своя страна Павел Кравец, преподавател в Аграрния университет в Полша, чиято специалност е производството на малини, каза, че отглеждането на малини в Полша е голям бизнес, защото страната произвежда около 100 000 тона годишно. 
 
„Сега обаче пазарът в Полша се променя, защото се създава повече продукция за прясна консумация и това е пътят, по който искаме да се развиваме“, каза Кравец. Той каза, че типичното полско стопанство, произвеждащо малини е около 2 ха, а средният добив е около 3,5 т/ха.