За първи път през тази година производителите на малини ще могат да получат подпомагане по Схемата за обвързана подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на отриването на Национално изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните в град Лозница, Област Разград. По нея са заявени за подпомагане над 12 хил. дка, за които малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв.
[news]
„Надявам се това да е стимул за тях да увеличат насажденията си“, заяви Танева. Тя посочи, че близо 16 000 декара малинови насаждения са заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в кампанията по директни плащания през 2015 година. По думите й, за Област Разград насажденията с малини представляват близо 10% от всичките в страната. 
 
Министърът на земеделието и храните припомни, че в предишния програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. малинопроизводителите са кандидатствали с проекти по три мерки – 112, 121 и 141 на обща стойност близо 5 млн. лв. „Новата ПРСР 2014-2020 г. стартира при изключителен интерес. Положителното е, че в Сектор „Плодове и зеленчуци”, в който производството на малини е сред приоритетните, има най-много предварително одобрени проекти - 48% от подадените”, обясни още Танева. Според нея е очевидно, че земеделските производители имат визия за развитие на земеделските си стопанства и имат готовността и административния капацитет да правят проекти и да кандидатстват. „Малинопроизводството е много важно, защото то създава заетост, което е най-големия проблем в селските райони. Надявам се, че мерките, които взехме в началото на тази година, за да подобрим условията на работа в сектора, ще дадат резултат", обясни министър Танева.  
 
От своя страна председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков изрази своята благодарност към министър Танева и екипа й за отпуснатата за първи път държавна помощ в размер на 15 000 лв. за организиране на изложението.
 
В рамките му министърът на земеделието посети малинови насаждения и присъства на награждаването на победителите в конкурса за най-много и най-качествено набрани малини. В град Лозница тя посети и хладилно предприятие за замразяване и преработка на малини, както и предприятие за преработка на пчелни продукти. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!