Малинопроизводители се събират на национална среща. Форумът ще се проведе от 14 до 16 ноември в „Рачев Хотел Резиденс“, с. Арбанаси, Велико Търново. Това съобщи Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
 
По думи му в рамките на форума ще бъдат дискутирани теми, свързани с нарастващото търсене на храни от ягодоплодни култури в европейски и световен мащаб.
 
„Нарастващата конкуренция от страна на традиционно силните в малинопроизводството страни, като Сърбия и Полша, се допълва през последните години  от такива, които досега не са били фаворити в малинопроизвоството като Украйна, както и Черна гора, Косово и други бивши Югославски републики. В този смисъл браншът на производство на ягодоплодни култури се нуждае от защита на ниво ЕС от подобен тип конкуренция“, коментираха още от БАМ-Я.
 
По време на събитието ще се разгледат и темите, свързани с проблемите, произхождащи от глобалните  климатичните промени и тяхното влияние върху добивите и здравния статус на  малиновите  и ягодоплодните култури. Ще бъдат представени нови високодобивни сортове, иновативни технологии на производство, ще се обсъждат възможности за повишаване на рентабилността, както и възможности за подпомагане на сектора чрез национални и европейски програми.
 
На срещата ще се обсъдят и възможности за участие на членове на Асоциацията в световното изложение по земеделие „Зелена седмица 2018“, което ще се проведе през месец януари 2018 г. в Берлин, в партньорството с България.