Класна стая на открито за екологично образование, градинки с цветя и билки, места за рециклиране – това са само част от дейностите по проект, който спечели СУ „Йордан Йовков“ в село Спасово, община Генерал Тошево. Малчуганите ще бъдат обучавани да пазят природата, почвата и въздуха, да садят сами растения в лехите и да творят на открито по спечелен проект от Националната кампания „Чиста околна среда – 2022 г.” на тема „Обичам природата и аз участвам”

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

В дните преди Великден Комисията за оценка на проекти на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) официално обяви одобрените за финансиране и реализация проектни предложения. След участие на четири образователни институции от Генерал Тошево и надпревара с още 1734 такива от цялата страна, сред избраните попада СУ „Йордан Йовков“ в село Спасово, съобщиха от добруджанската община. Очаква се да бъде подписано и споразумението между училището и Министерство на околната среда и водите и ПУДООС. Финансирането е в размер на 7 500 лева.

Проектът на училището в село Спасово се нарича „Опознавам природата и се грижа за нея“. Целта е да формира трудови навици и умения за работа в екип при учениците. Част от учебния процес ще бъде изнесен на открито. Формирането на „зелени идеи“ сред малчуганите ще бъде насърчавано чрез създаване на градинки, лехи и алеи, в които децата сами ще садят различни уханни билки и цветя. В проекта е планирана зона с беседка и пейки, както и места за сметосъбиране на рециклирани материали, които ще бъдат изрисувани от децата и използвани при декориране.

Природата, чистият въздух, неформалното общуване между връстници, предразполагат децата към творчество и бягство от „токсичното“ въздействие на електронните устройства, подчертават още от община Ген.Тошево. Общуването е реално, а не виртуално, което е важен фактор за изграждане на емоционална интелигентност и толерантност.