Делегация от Македония посети страната ни, за да се запознае със състоянието на селското ни стопанство и какъв е ефектът върху него след присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС), съобщиха от аграрното министерство. 
 
 
Съветникът на премиера Зоран Заев по земеделските въпроси – Ленче Николовска, директорът на македонската Разплащателна агенция Никола Бабовски и съветникът на земеделския министър Томе Мойсовски са се срещнали с българския земеделски министър Румен Порожанов. 
 
Те поставиха въпроси за средствата, които идват от двата земеделски фонда на ЕС, както и за развитието на производството и преработката на селскостопанска продукция у нас. Целта е да запознаят земеделските производители в Македония с предимствата на членството в ЕС преди провеждането на референдум в страната на 30 септември тази година. 
Министър Порожанов е разказал на македонците за основните аспекти от резултатите на България в сектора, посочват от министерството. 
 
 
За тези резултати чака българският земеделски бранш. Земеделските производители се подготвят за същинския дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) и очакват анализ на предходния период на ОСП, както и анализ на предложението за таваните – какъв процент и кои земеделци ще обхване. 
Такива данни все още няма, но със сигурност ще са изключително необходими за  създаването на стратегическия план на страната, каквито ще подготвят (и най-вероятно вече има и готови) от всички страни-членки.