Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев съобщи снощи, че вече има издадена заповед за цялостна проверка на магазинната мрежа. Имаме съмнение за нарушения в регламента за продажба на агнешко месо. Днес очакваме резултатите. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), пред журналисти днес, 24 април.
 
 
Седмица преди Великден фермери аларамираха, че македонско агнешко месо залива българския пазар. Според овцевъди в големи търговски вериги са допуснати нарушения в регламента за продажба на този вид месо. 
 
Регламентът беше приет от БАБХ по молба на фермерите и се прилага от тази година. Целта е да се дава ясна информация на потребителите за месото, което купуват и ще консумират. Регламентът гласи, че българското месо ще бъде маркирано със син печат в търговската мрежа, а вносното – с червен печат. 
 
„Подадохме сигнал до БАБХ за месо с неясна маркировка в една от големите вериги. Съображенията ни са за това, че на месото има някакво подобие на печат, но то не се чете. Има наличие на етикет, който може да се манипулира и да се залепи от всеки. Това месо е предназначено за Гърция и съответно проверено от техни ветеринари. В един момент обаче гръцките търговци отказват месото и то се продава в България“, обясни Караколев.
 
По думите му досега у нас са вкарани малко над 80 тона агнешко месо
 
„Ако не се вземат мерки, количеството от 80 тона ще нарасне на 150 тона тази година. А другата?“, питат от НОКА.
 
Симеон Караколев е категоричен, че стартиралата проверка от БАБХ е просто прах в очите на фермерите. Според него трябва да се проверят складовете, а не само магазините.
 
„БАБХ трябва да си свърши работата. Всички вериги имат централни складове. Отделно съществуват правила, които трябва да се спазват. Ако БАБХ работи по правилата, това месо трябва да бъде възбранено до изясняване на ситуацията. Според нас обаче тях ги е страх да нарушат кампанията на една търговска верига. Но не ги е страх да влязат във фермите и да убият 4 хил. овце. Къде е обществения интерес? Не се вижда… Имам чувството, че цялата ни политика е насочена към това да се превърнем в консуматорска държава“, каза още той.
 
От НОКА ще алармират и Европейската комисия (ЕК), тъй като македонското агнешко влиза у нас без мито.