В началото на седмицата министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Северна Македония Траян Димковски проведе пресконференция по повод разпространението на коронавирус в страната и отправи препоръките към земеделските стопани за действията им в условията на извънредна ситуация, научаваме от сайта на аграрното ведомство.

Гърците дават 150 млн. евро в помощ на своите фермери

От съобщението става ясно, че властта прави усилия селскостопанските дейности да не спират. Работи се активно върху намирането на решение за изкупуването на агнешкото месо. Спрян е износът на пшеница, фермерските пазари работят, но пазарите за добитък засега остават затворени.

Нашето намерение е да изнасяме агнешкото, отбелязва министърът. В момента износът за Италия се забавя поради проблеми с транспорта.

"Ние сме в постоянна комуникация с купувачите и в допълнение към традиционните пазари като Италия, Хърватия, Гърция, има и други алтернативни пазари за износ на агнешко месо", отбелязват от министерството. То продължава да следи ситуацията и при нужда ще подпомогне земеделските производители, за да покрият загубите си.

В същото време Димковски посочи, че превозът на стоки не е забранен и ще се извършва по специални протоколи за сигурност.

В момента Министерството на външните работи и министерствата на външните работи на други страни работят заедно, за да намерят общ ред за транспорт, който ще даде възможност за непрекъснат поток на стоки.

С въвеждането на съвместен протокол транспортът ще бъде непрекъснат, информира министърът.

Никакъв износ на пшеница и брашно

За да подсигури продоволствената сигурност на страната, македонското правителство спря износа на пшеница и брашно. В момента търсенето на именно такива продукти в съседката ни е изключително високо.

Министър Димковски призова гражданите да бъдат спокойни, защото има достатъчно храна, цялата хранителна индустрия е мобилизирана и няма място за паника.

На полето

В Северна Македония е в ход пролетната сеитба на царевица и слънчоглед. Властите призовават земеделските дейности на полето да не спират, като задължително се спазват мерките, въведени за борба с разпространението на коронавируса.

Няма да бъдат затваряни ветеринарните аптеки. Доставките на фураж се осъществяват безпроблемно, както и закупуването на суровини.

Как Италия спасява своите фермери?

От съображения за сигурност остават затворени пазарите за добитък. Превозването на животни се осъществява при строг контрол. Фермерските пазари остават отворени, стига да се спазват препоръките за хигиена, отстояние между хората и пазаруване в разумни количества.

Занапред министерството обмисля въвеждането на интервенционни мерки, с помощта на които да защити селското стопанство като стратегически отрасъл на вътрешната икономика.

Мерки в подкрепа на земеделците

Преди няколко дни Министерство на земеделието, горите и водното стопанство предостави на разположение на земеделските производители и гражданите на Северна Македония специална платформа. В нея фермерите може да предлагат своите продукти. Целта на проекта е да защити вътрешното производство и да сближи производител и потребител, съобщава makfax.com.mk.

Коронавирусът в сръбското земеделие: Мерки, работно време и онлайн пазари

Благодарение на изградените зелени коридори за транспортиране на стоки, търговията със земеделски продукти е значително облекчена.

От въведените мерки в подкрепа не фермерите трябва да споменем:

-    Удължаването на срока на изплащане на годишния наем за държавна земеделска земя за 2019 г. до 12 ноември 2020 г. До същия срок няма да бъде извършвано едностранно прекратяване на договорите за аренда на държавна земеделска земя заради неплатен годишен наем.
-    Сключването на договори на тютюнопроизводители с регистрирани купувачи на тютюн е удължено до 30 април, а сроковете за всички публични покани за подаване на проекти и реализиране на инвестиции от национални програми и програма IPARD 2 са спрени.
-    С цел намаляване на загубите на овцевъдите общата подкрепа за женските агнета е увеличена до 2500 денара на глава (79 лв.).
-    Земеделските стопани, които са самостоятелно наети лица и са регистрирани съгласно Закона за търговските дружества, ще имат възможност да използват част от икономическия пакет от мерки, като финансова подкрепа на 14 500 денара (459 лв.) за април и май.

Призив „Купувайте родни стоки“

Националната федерация на земеделските производители стартира утвърдителна кампания „Купете домашни продукти“. Целта на кампанията е да се увеличи потреблението на македонски селскостопански продукти на вътрешния пазар.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Купувайки местно производство храни, ще помогнете на селското стопанство и фермерите и ще окажете положително въздействие върху вътрешната икономика, заяви Васка Моховска, председател на федерацията. Тя призова Министерство на земеделието, горите и водното стопанство да предприемат мерки и инициативи за насърчаване на търговците и пазарите да купуват македонски фермерски продукти.  

Малко статистика

Селското стопанство на Северна Македония се състои от около 180 000 семейни ферми. Основно производството на плодове, зеленчуци и грозде, както и отглеждането на животни се извършва от малки стопанства и на разпокъсани парцели.

Според официалната статистика в лозарството са заети 48 000 индивидуални земеделски стопанства, в зеленчукопроизводството – 60 000, а в овощарството – 36 000. В животновъдния сектор работят 6000 регистрирани животновъдни ферми.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Без паника: Родните краставици са вече на пазара