Макар и със закъснение Асоциацията на земеделските производители в България / АЗПБ / се включи към протестите на зърнопроизводителите и животновъдите, като обеща нови и по-големи! Председателят на АЗПБ, Ивайло Тодоров заяви, че постигнатите споразумения са изключително незадоволителни.

 

В асоциацията освен зърнопроизводители членуват още зеленчукопроизводители, овощари, лозари, животновъди и представители на други сектори от земеделието. Днес в района на Горна Студена, фермери ще блокират главния път София – Русе. Те смятат да протестират дори и по време на празниците, по думите на Тодоров.

 

С подписаното вчера споразумение става ясно, че агропроизводителите няма да получават повече национални доплащания (субсидии) през 2009 г. в сравнение с тази година. В бюджета за догодина са предвидени 211 млн. лв. за земеделие. Обещаните вчера 150 млн. лв. са част от тези средства, а не допълнително финансиране. Исканията на земеделските производители са за 378 млн. лв. субсидии през 2009 г., обясни Ивайло Тодоров.

 

Освен национални доплащания асоциацията настоява за изграждане на цялостна стратегия за развитието на земеделието в страната. В момента според Тодоров липсва изцяло каквато и да е политика в селското стопанство. Отделно трябва да има и план за сектора по време на криза, а също и самостоятелна стратегия за животновъдството. Асоциацията иска по-голяма чуваемост на браншовите организации в страната, защото в момента липсва реален диалог с управляващите.

 

“Въобще не знаем какво ни очаква през следващите години, тъй като не сме запознати с националната позиция по промяната на Общата селскостопанска политика на ЕС”, заявява Ивайло Тодоров. В останалите страни от общността има постоянен диалог между правителствата и фермерите, така че заедно да изработват националните си позиции по промяната на Общата селскостопанска политика на ЕС. По този начин те ще защитават и отстояват националните си интереси и приоритети, допълни Тодоров.

 

От АЗПБ допълнително искат по-строги регулации в сектора “Плодове и зеленчуци” - от една страна да се засили контролът върху вноса на земеделски суровини, а от друга да се въведат квоти и по-високи мита за внос на плодове и зеленчуци от страни извън ЕС. Целта е да се защити българското производство и да се спре дъмпингът на стоки, най-вече от Македония и Турция.