Макар и непредвидено подранил гроздоберът в Стралджа отново се превърна в едно запомнящо се събитие с много емоции и участие на хора от близо и далеч. Само за дни собствениците на лозя в града успяха да направят организация и да си поканят родата, за да може навреме да се прибере богатата реколта. Традиционният за Стралджа сив и червен мискет се отблагодари за труда и пусна по около 800 до 1000 кг. от дка. Най-тертиплиите твърдят, че са изкарали дори и по тон и половина. 
 

Цената, която изкупвателите предложиха на лозарите и тази година - между 35 и 40 ст/кг, не покри разходите, но все пак се определя като приемлива, при положение, че предварително бяха тръгнали слухове за обидните 25 ст на кг. Е, намериха се  тарикати, които  изкупуваха  по 35 ст., препродаваха по 40 ст. и се перчеха със сделката.
 

В местността “Пясъка” общият брой на изкупвателните пунктове стигна 14, допълнително по уговорка с общината винарската изба в Стралджа отвори врати и прие всичкото количество грозде за продан.
 

Захарността на мискета варираше от 12 до 17  градуса. Въпреки това  годината се определя като “гроздова” и очакванията са за добиване на достатъчно и добро вино.

Тази година охранителната фирма  заедно с представителите на РПУ направиха всичко необходимо, за да  бъдат изпълнени разпорежданията на кмета на общината  гроздето да бъде опазено. Отзивите в повечето случаи са положителни. Стопаните проявиха дисциплина и при плащане на гласуваната от ОбС такса за охрана в размер на 7 лв / дка. Не липсваха все пак единични случаи на посегателства , както и такива, при които крадците  са заловени на място. Ромите спечелиха от гроздобера най-вече от керията. Надникът на един гроздоберач беше  най-често в размер на 20 лв. Тези, които пък държат да си налеят домашно вино и ракия /без да се брои откраднатото/, тръгнаха на баберка /ромски гроздобер/  в понеделник и останаха доволни.
 

Дни след бозума, страстите са успокоени. Гроздето е стъпкато, ширата е в бъчвите, винарите  всеки следващ ден ще проверяват дали тайнството по раждането на виното започва. И ще се радват, че им предстоят добри дни!
 

През почивните дни при хубаво време прибраха реколтата и в Лозенец, където има сериозно разнообразие на сортове. Във Воденичане обраха керацата и обещават, че ще напълнят бъчвите. Следващата седмица е ред на зимничани да влязат в лозята.