По повод приключилото дело с девет обвинения срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, магистрати коментираха с облекчение, че делото е приключило и са на мнение, че Върбанов се е борил да защити интересите на държавата, но за съжаление делото се точи над 10 години.

Председателят на съдебния състав съдия Петя Крънчева специално отбеляза, че съдът е положил максимални усилия за установяване на обективната истина, но данните сочат, че не са налице незаконосъобразни действия от страна на подсъдимия. Даже от негова страна имало „изключително добросъвестно изпълнение на задълженията му”.

Поведението на Върбанов е било изключително добросъвестно, но за съжаление последвалите го министри не са развили подобни действия. „Държавата само е загубила”, смята магистратът Крънчева.

Венцислав Върбанов днес беше опрадван по обвиненията за безстопанственост, като чрез отпуснати краткосрочни кредити са били нанесени щети на Държавен фонд „Земеделие”, както и за още осем длъжностни престъпления – за отпускане на субсидии на регистрирани земеделски производители, за отпускане на 32 инвестиционни кредити, за кредитиране без обезпечение; за необезпечени кредити за търговия със зърно, за две приватизационни сделки, за отдаване под наем на частен държавен имот без проведен търг.