Не можеш да помагаш на нещо, което не носи добавена стойност на държавата и не допринася за нея. Да не би колегите от чувствителните сектори, които получават доста подпомагане, да са гарантирали сигурността за изхранването на държавата ни? Това коментира за Агри.БГ зърнопроизводителят от Ловешко Димитър Мачуганов.

Димитър Мачуганов за новата ОСП: Има изисквания, които не са приложими у нас, а за фермерите ще има санкции

“Все повече и повече виждаме чужди плодове. Преобладаващата част от месото отдавна не е българско. В един момент даваме достатъчно много средства в тази посока, а не виждаме ефект. Това е лошото. Аз не съм против това, че се дават помощи на колегите от чувствителните сектори, но не виждаме резултати. И никой не слага на масата да види къде се бърка, защо не се получава”, каза още той.

По думите му това са чувствителни сектори, които са необходими на държавата и трябва да се подпомагат. Но някой трябва да държи отговорни къде отиват парите. А това според Мачуганов не се прави.

Зърнопроизводител: Докога ще ни изкарват виновни, че няма плодове, зеленчуци, месо и мляко?

“Газта е в Космоса, горивата са в Космоса. Няма да ядем оранжерийни домати, защо? Пазарът няма да търпи. Ще бъде наводнен от чужда продукция. Това означава, че някой ще спечели от това нещо, ще направи добри инвестиции и догодина ще бъде по-големият конкурент на нашите колеги от нашия оранжериен сектор.

Животновъдният сектор също са длъжници на това, че получават немалко средства. Някой да потърси какво е необходимо още да се направи. Програмите се насочиха към фермерите, но някак закъснява ефектът и сякаш не се търси”, добави Димитър Мачуганов.

Според него има какво още да се направи в сектор “Селско стопанство”, като например да се увеличи бюджетът за акциза за горивата.
 
“Трудно ни е времето. Нямаме някаква изявена политика. Идват и случайни хора в сектор земеделие, започнаха да си правят много експерименти, много политика да се вкарва... и това не е добре за сектора”, заключи производителят.

Вижте повече във видеото.