Обсъжданият таван за плащанията в новата ОСП и предложението за бюджет, отправено от Европейската комисия в началото на месеца. Това е била темата, която е била обсъждана по време на заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), което се проведе вчера.
 
 
„В България също има много привърженици на тезата, че трябва да бъдем отрязани, наказани, подстригани и т.н. Като представител на този бранш бих казал, че не виждам здрава логика и смисъл да се желае на успелия бизнес, който е в сравнително затруднено положение в момента, да искаме такава участ“, коментира за Фермер.БГ Димитър Мачуганов, член на УС на НАЗ. 
 
„Руската и украинската инвазия в сектор земеделие е голяма. В България имаме някакъв шанс за жизненост, тъй като при нас е по-скоро предприемачество – създаваме работни места. Не сме като германския фермер, който от 500 години обработва 300-те дка земя. Аз не вярвам, че има хора, които са готови в землището, което работят, да им се каже, че от утре се назначават нови 5 арендатора, които ще ползват част от земята“, каза Мачуганов. 
 
 
По думите му в природата и в бизнеса не се търпи празно пространство. 
„Така че да създаваме изкуствени условия някой, който не е жизнен, да порасне, няма как да стане и не съм съгласен, че трябва да стане. Единствено ще се загуби българският земеделец, който е направил стопанство, което има по-глобализиран вид. 
По този начин популизмът ще надделее, а това ще бъде най-голямата грешка в земеделския сектор след поземлената реформа отпреди години, когато разпарчетосаха земята. Нещо, което е създадено да устои на такива сложни времена като сегашното – с трайно ниски цени, не виждам какво ще помогне. Така ще се раздробят стопанствата, рентите ще паднат“, добави зърнопроизводителят. 
 
На заседанието е обсъдено да се представи официално становище на НАЗ и то да бъде предоставено на министъра на земеделието. 
 
Относно подновените диалози за възможност чуждестранни инвеститори да купуват българска земеделска земя Мачуганов каза:
„Ние искаме да си опазим земята. Друга реакция не би била нормална от страна на човек, който се занимава със земеделие. Ясно е, че ако отида със 100 000 долара в САЩ, ще мога да си купа земя. Ние обаче сме хора, които жадуваме да работим с нашата земя, е нормално да ревнуваме. Ние сме реалисти, но все пак сме против. Не ни е страх, че някой ще дойде, но България имаше нужда от още време да се укрепи аграрния бизнес. Защото, за да можем да устояваме на предизвикателството на руските, украинските и другите международни конюнктури, които се случват в сектора, на нас ни е необходимо още малко време да се укрепим и да се подготвим да бъдем по-силни“.