Цени на пшеницата от 260 – 270 лв/тон са крайно незадоволителни и не оправдават разходите, които сме вложили в производството, каза пред Фермер.БГ зърнопроизводителят Лютфи Дахилов, който обработва 8 хил. дка зърнено-житни култури в региона на Кубрат:
 

Г-н Дахилов, една тежка година за земеделските производители заради валежите, неблагоприятните климатични условия. Какво се случва с есенните култури в региона на Кубрат?
Въпреки положените усилия от страна на фермери и специалисти, успяхме само до някъде да спасим пшеницата. Болестите от тези дъждове се наложиха и добивите са сравнително по-ниски от желаните, които очаквахме. В нашия регион добиви от порядъка на 600 – 650 кг/дка бяха реални и възможни, но уви тази година не можахме да достигнем до това ниво.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Какви са добивите към момента? Жътвата все още продължава...
В момента средният добив на пшеница от сорта Енола, който ние ползваме е около 500 кг от дка. По-доволни сме от ечемика, където изкарахма около 600 кг/дка. Това са задоволителни добиви за дъждовна година като тази.

Какво е състоянето на пролетните култури в региона?
В момента пролетниците се държат отлично, в много добро състояние са и очакваме добри добиви от тях.

Ваучерите за намален акциз на гориво за земеделие започнаха с фалстарт като цяло. При Вас, как стоят нещата?
При нас няма проблеми с ползването на ваучери. Получихме ваучерите за полагащите ни се площи и вече ги използвахме при първата доставка на количества дизелово гориво от дистрибутори на гориво. Много сме доволни и сме се възползвали от тази възможност.

Земеделски производители смятат, че тези средства за намален акциз не са достатъчни. Вие как мислите?
Естествено средствата никога не достигат, но все пак това е помощ от Министерството на земеделието и се надяваме скоро да започне и вторият транш на ваучерите.

Има ли търговия със зърно в региона в момента?
В момента търговията е много вяла, ако мога така да се изразя. Надявам се на по-късен етап, след като жътвата приключи окончателно, цената да се вдигне малко, защото на този етап тя е крайно незадоволителна в рамките на 260-270 лв/тон за пшеница. Просто не са оправдани разходите, които сме направили за производството.

В разгара на жътвената кампания и при тази нелека година за земеделските производители, какво бихте пожелали на колегите си?
Да са живи и здрави и повече берекет на полето!

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!