Този петък на Фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив имаме нов участник от село Житница, който прави истинска лютеница от собствената си зеленчукова градина. Продължаваме да организираме и детски работилници. Стремим се да бъдем креативни, разнообразни, интересни, каза организаторът Иван Гунчев за Агри.БГ.

Фермери се борят срещу найлоновите торбички

Слави Карабов и семейството му от няколко години отглеждат зеленчуци в семейната си градина в пловдивското село Житница. Успели са да затворят цикъла на производство, като правят лютеница без консерванти, пюрета и оцветители. Използват вакуум технология при ниска температура, за да запазят полезните качества. 

Слави Карабов: „Който е опитал от нашите продукти, си спомня вкуса на истинската, домашна лютеница.“

За децата е планирана работилничка, в която да изработят чудати фигури и животни от плодове и зеленчуци, осигурени от пазара. По този начин фермерите искат да провокират интереса на малките към този тип полезни продукти, а не да посят към шоколадовите изкушения в шкафа.

По традиция земеделски производители и занаятчии от района на Пловдив, а и не само, предлагат на посетителите още млечни и месни продукти, мед, гъби шийтаке, пресни плодове и зеленчуци, квасен хляб, натурална козметика.

Пловдивският пазар „Натурално“ се случва всеки петък с лятно часово време от 16:00 до 20:00 ч. Адресът е ул. Станислав Доспевски, пресечка на главната улица срещу входа на Градската художествена галерия. „Не закъснявайте – свършва бързо!“, предупреждават участници.