Чакаме политическите фигури да се пренаредят и Министерството на земеделието да бъде оглавено от нов шеф. Дали новото правителство ще донесе и ново управление в земеделието, тепърва ще стане ясно. Все пак има проблеми в сектора, които не търпят отлагане. 

Дъждът отново осуети сеитбата в Пловдивско

Какви са те специално за зърнопроизводителите, попитахме Людмил Работов – зам.-председател на НАЗ и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

„На първо място, бих посочил спешната нужда от прецизиране на предложените критерии за участие по подмярка 4.1 от ПРСР. Амортизираха се машините, с които работим, и имаме нужда от осъвременяване на машинния парк и техниката да бъде с по-високо КПД, за да можем да щадим почвите, както иска Европа“, казва Работов.

На второ място той посочва регулиране на поземлените отношения съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като визира нуждата от сключването на поне 5-годишни договори, които да позволят на арендаторите да планират по-дългосрочни инвестиции. 

„Не на последно място, трябва да се работи за осигуряване на достатъчно кадри, визирам най-вече подготвени механизатори, които да имат знания и опит за боравене с новите машини, с които работим“, категоричен е земеделецът.

Междувременно от НАЗ са инициирали срещи между представители на „Напоителни системи“ АД и Министерството на земеделието, на които се е коментирало самите производители да имат по-големи шансове да участват по мярката за напояване по ПРСР.

„Обсъждахме още да се направят едни по-икономически издръжливи напоителни съоръжения във всяко стопанство. Така може да се вдигне потреблението на вода от „Напоителни системи“ и да паднат оценките на база декар и потребление“, обясни Людмил Работов.