Фермер.БГ публикува любопитни факти за селскостопанския сектор в Европейския съюз. Данните са на ЕК, базирани на всички 27 страни-членки на Съюза.

12 милиона ферми 172 милиона хектара земеделска земя, 25 милиона души, участващи в земеделското производство - това са някои от ключовите данни за земеделския сектор на ЕС през 2012 г..

През 2012 фермите в ЕС са осигурили работа на общо 12 милиона души на пълен работен ден.

Със 152 милиона свине и годишно производство от около 23 милиона тона свинско месо, ЕС е вторият по големина в света производител на свинско месо, след Китай, а също и най-големият износител. Основните страни производителки на ЕС са Германия, Испания и Франция.
[news]
Франция, Германия, Италия и Великобритания са основните държави-членки производителки на говеждо и телешко месо. Тези четири държави-членки осигуряват заедно малко повече от 56% от общото производство на ЕС.

В момента 30% от земеделските стопани в ЕС са на възраст над 65 години, и две трети от тях са над 55 години, само 6% са младите фермери. За да направи по-привлекателна и достъпна селскостопанската работа за младите хора, с реформата на ОСП се въвежда нов вид помощ за млади земеделски стопани: бонус, съответстващ на 25% от размера на директните плащания, за млади фермери в първите пет години работа в сектора.

През 2012 г. в ЕС-27 е имало около 22,6 милиона крави, които са произвели (средно) 6600 литра мляко всяка!

Знаете ли, че около 2/3 от ориза, консумиран от европейските граждани се отглежда в ЕС? Основните производители са Италия и Испания, но Португалия, Гърция, Франция, Румъния, България и Унгария също са производители на ориз.

Знаете ли, че хмелът (компонентът, който дава на бирата горчивия вкус), отглеждан в ЕС, възлиза на 30 000 ха, т.е. 60% от общата площ, използвана за отглеждането на хмел в света. Основните производители са държавите Германия, Чешката република, Полша, Обединеното кралство, Словения и Франция.

ЕС е основен играч на световния пазар на млечни продукти като водещ износител на много млечни продукти, най-вече сирена. Германия, Франция, Обединеното кралство, Нидерландия, Италия и Полша заедно представляват повече от 70% от производството на ЕС на млечни продукти.

Знаете ли, че около 85% от памука в ЕС се отглежда в Гърция? Вторият основен производител в ЕС е Испания (15% от производството в ЕС).

5,6 милиона тона портокали са били произведени в ЕС през миналата година - над 80% от тях са отгледани в Испания и Италия. Но Гърция, Португалия, Кипър, Франция, Малта и Хърватия също произвеждат портокали и други цитрусови плодове.

Над 90% от европейците смятат, че селското стопанство е важен фактор за бъдещето на Европа.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!