Капризите на времето през последните години са постоянно предизвикателство за фермерите. Лятото на 2022 г. е съвсем близо и тревогата от предстояща суша нараства. Очертава ли се такава обаче според синоптиците - отговорът на този въпрос търсим в прогнозите на mkweather.com.

Април стартира с температурни колебания. Времето ще отложи някои мероприятия в стопанствата

През лятото на 2022 г. ще продължи преминаването от Ла Ниня към Ел Ниньо. До края на пролетта все още климатичните условия ще бъдат под влиянието на феномена Ла Ниня, но през есента вече ще бъде Ел Ниньо.

През миналите две години Ла Ниня допринесе за натрупването на по-студени условия на Земята. Затова експертите очакват Ел Ниньо, основно от тази есен, да окаже влияние през втората половина на вегетационния сезон върху сезона на ураганите и неговите прояви в Европа.

Тази година Ла Ниня ще бъде определяща за Източна Европа, а Ел Ниньо - за Западна. Докато пролетта започна доста сухо, очаква се това да се промени съществено през втората половина на сезона. Задават се бури и дъждове. Най-силните ще бъдат в края на април и през май. През май се очакват и доста високите температури - до 35 градуса по Целзий.

Лято`2022 ще бъде отново доста горещо и с висока вероятност от сериозни наводнения. Възможно е да станем свидетели на много екстремни летни месеци със смъртоносни горещи вълни, суши, наводнения и бури. На Балканите понякога живакът ще достига до 45 градуса по Целзий, а в Централна Европа - до 40 градуса.

Ще продължи навлизането на екстремно горещ въздух от Сахара от югозапад, а не от юг, както бе и миналото лято.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От първи април: Какво поскъпва за фермерите?

Времето през април: Очакват се чести валежи