На изложението БАТА АГРО екипът на Агри.БГ се срещна с аржентинския агроном и инженер Хосе Сантяго Гуасели (Jose Santiago Guazzelli), който е член на управителния съвет на APRESID - Националната асоциация на фермерите, прилагащи No-till технологиите в Аржентина. В откровен разговор той разказа как мисълта за устойчивото земеделие променя не само добивите, но и философията за обработването на земята в Аржентина.

„APRESID е неправителствена организация, която обединява фермери, агрономи, наука и механизатори. Целта ни е да насърчаваме устойчивото производство на храни, фибри и енергия чрез No-till“, споделя Гуасели. В момента асоциацията има около 1800 членове, обработващи почти 11 милиона хектара в Аржентина.

Промяната започва в края на 80-те

No-till технологията започва да се прилага в Аржентина още от 1989 г. Само за около 15 години тя обхваща 90–95% от земеделските площи в страната.

„Този "феномен" се повтори и в Парагвай, и в Бразилия. Благодарение на директната сеитба не само подобрихме почвите, но и значително увеличихме добивите – от 60 млн. тона зърно през 90-те до над 160 млн. тона днес“, казва Сантяго.

По думите му Бразилия дори надминава Аржентина по темп на развитие.

Сантяго Гуасели: В миналото Бразилия беше нетен вносител на храни. Сега са може би най-големият износител на зърно в света! Всичко това, благодарение на No-till
 

„No-till не означава просто да не ореш. Това е цял пакет от технологии“, обяснява Гуасели. Сред основните принципи са:

- Ротация на културите – ключова за поддържането на почвеното здраве;
- Оставяне на растителните остатъци на полето – за по-добро задържане на влагата и предотвратяване на ерозия;
- Покривни култури – помагат срещу плевели, увеличават биоразнообразието и подпомагат инфилтрацията на вода;
- Интегрирано управление на плевели, вредители и болести

 „Много фермери вярват, че повече препарати водят до по-добри добиви. Това не е така. Трябва да сме прецизни, за да минимизираме екологичния отпечатък и да намалим разходите“, категоричен е той.

Да инвестираш или не - това е въпросът!

В България фермерите често се колебаят – да преминат ли изцяло към директна сеитба или да започнат с малка част от полето?

„Това е добър, но и сложен въпрос. No-till е процес, който включва почвата. А тя има нужда от време, за да се възстанови. Природата не работи за една година“, казва аржентинският експерт. Според него реалните резултати започват да се виждат още на втората или третата година, като основно те се виждат при задържането на влагата, контрола на плевелите и подобрение на цялостната структура на почвата. 

Сантяго Гуасели: Истинският връх идва след около 20 години, когато органичната материя се възстанови значително.

Как започва No-till - със сърцето или с ума?

 „Чудесен въпрос! Мисля, че първо трябва да го почувстваш. Това е свързано с емоция. Почвата е нещо живо. Не може да вземеш решение само с главата си.

Все пак No-till в Аржентина започва точно така - със сърце, пълно с надежда. Имаше група, която всички наричаха „лудите“. Те модифицираха машините си ръчно и започнаха да прилагат директна сеитба. Всички им казваха, че от това нищо няма да излезе и че нищо няма да стане. Един от тях дори кръстил сеялката си „Няма да проработи №1“. Но... то взело, че проработило“,
разказва Сантяго с усмивка.

„Днес 90% от земеделието в Аржентина е no-till. Благодарение на точно тези пионери, които са се обединили и са създали нашата асоциация. Защото споделеното знание е най-големият капитал на един фермер. И разбира се, партньорството с науката“, заключва той.

Подкрепете независимата журналистика