Калифорнийският университет в САЩ е известен с традиционните си задълбочени изследвания в областта на винопроизводството и еконолията. За новите технологични разработки за лозари разказва Каан Куртал, помощник специалист, информира growingproduce.com.

Патрули бдят над гроздето в Пазарджишко

Най-новите продукти на университета са предназначени за компютаризация на процеса на подрязване на филизите. Тази процедура повишава продуктивността на насажденията и е полезна защото:

-   Стимулира формирането на лозата. Ако последната се разраства безконтролно, то тя ще стане твърде тежка и може да не удържи гроздовете;

-    Намалява количеството енергия, което растението изразходва за формирането на лозата и развитието на плодовете. По този начин се подобрява качеството на гроздовете;

-    Намалява количеството на гроздовете. Така останалите получават повече хранителни вещества и могат пълноценно да се развиват.

Какво представлява високотехнологичният датчик ACS 430

Датчикът се инсталира на транспортно средство, което се изпраща директно на полето. Сензорът изучава светлината и фиксира отразяването й, по този начин определя местата за лозя, където те ще растат най-интензивно. Получената информация спомага за определяне къде след подрязването ще растат най-бързо.



Калифорнийският университет разработва още специална програма, която ще се използва съвместно със сензора. Новият софтуер ще бъде достъпен за всички и ще обработва получените данни в режим реално време.

Система за проследяване

Тази система все още се намира на етап разработване. Тя надали ще бъде пусната на пазара през следващите години. Идеята й е да представлява стереокамера, която ще брои количеството на пъпки на издънките в периода на покой.

Камерата ще е способна да снима със скорост 10 снимки на секунда. След обработване на снимките извлечените данни ще дават информация за дължината и размера на издънките и количеството на пъпките.

Преимущества на технологизацията

И двете описани технологии са разработени за прецизното отглеждане на лозя. Използването им позволява на фермерите да намерят индивидуален подход към всяко насаждение и своевременно да се вземат решения в процеса на развитие на растенията.