България започва да работи активно по някои специфики, които касаят световното винопроизводство в рамките на Международната организация по лозата и виното. Предложението на България е разработване и интегриране на QR код за виното. По този начин то става разпознаваемо. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев по време на пресконференция, във връзка със закриването на 40-я юбилеен конгрес на лозата и виното.
 
 
„QR кодът ще дава много подробна информация за това къде е произведено виното, местата, от които може да се закупи, а всеки, който опита дадения продукт, може да остави и мнение, по този начин самото вино ще набира рейтинг. Това е и начинът всяка винарна да стане видима. България в лицето на лозаро-винарските организации има честта да стои зад тази своя идея. Надявам се, че през 2018 г. на следващия конгрес на лозата и виното всички ще бъдат „ЗА“ въвеждането на тази идея, защото по този начин ще създадем нови перспективи за потребителите и винопроизводителите“, обясни Коев.
 
Председателят на Националната лозаро-винарска камара в България Радослав Радев също подкрепи идеята за интегрирането на QR код. 
 
„QR кодът сам по себе си е нещо много практично и помага на всеки. Благодарение на него ставаш разпознаваем в целия свят. Във времена, в които България има възможност да бъде домакин и да участва в подобни събития за популяризиране на виното, защо да не добавим и възможността страната ни да се рекламира в целия свят. Все пак българското вино не се продава само на територията на страната ни“, категоричен е Радев.
 
 
Тази година България за първи път беше домакин на световния конгрес по лозата и виното. На 40-ото юбилейно издание у нас присъстваха над 1000 делегати от целия свят. В пресконференцията участваха още президентът на Международната организация по лозата и виното проф. д-р Моника Кристман и генералният директор на организацията Жан-Мари Оран. Те също споделиха впечатленията си и поздравиха страната ни за перфектната организация. През 2018 г. предстои на Уругвай да събере всички „светии“ в сектора на едно място.
 
„Изключително горд съм, че успяхме да съберем всички специалисти от лозарството и винопрозводството в България и те се срещнаха с нашия бранш и нашите колеги. Това дава възможност и на лозаро–винарския бранш да се отвори в две направления - и като инвестиции от страна на чуждите инвеститори, и като възможности да реализираме много по-големи количества вино за износ в следващите 1-2 години. А ако си направим правилно сметката, и за следващите 5-10 години“, коментира Коев.
 
Радослав Радев пък сподели своите очаквания износът на вино тази година да се увеличи с 30%, а през 2018 и 2019 г. тази цифра да се удвои.