Българският лозаро-винарски сектор ще бъде популяризиран на Балканите и в по-далечни райони на света със съдействието на авторитетната Международна организация по лозата и виното.

Специалист: През февруари лозето не ще ни молитва, ни мотика, а ножици и пръскачка

Аграрното министерство съобщи това, като се позова на подписания днес Меморандум за разбирателство между министъра на земеделието Десислава Танева и генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока.

Целта е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозаро-винарския сектор.

Специално внимание е обърнато на съвместните дейности по популяризиране на традиционните лозаро-винарски райони, автохтонни сортове лози и запазване на традициите във винопроизводството. Те ще се промотират и като част от културно-историческото наследство в региона. 

С Меморандума България и Международната организация ще задълбочат отношенията си в лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга и в други области от взаимен интерес.

Двете страни ще си партнират и в прилагането на нови технологии, обучението на професионалисти от сектора, в провеждането на конференции и семинари. Предвиждат се редовни срещи за обмен на опит и обсъждане на тенденциите за развитие на сектора.