Производителите на лозя ще могат да се възползват от възможността за закупуване на права на засаждане от Националния резерв до 31 декември 2015 г. След този период тези права няма да могат да бъдат трансферирани, преотстъпвани или търгувани, стана ясно след техническа среща относно новата система на Европейската комисия (ЕК) за издаване на разрешителни за засаждане и презасаждане на винени лозя (права на засаждане/презасаждане), която ще пристъпи в действие от 2016 г. 
[news]
От 01 януари 2016 г., Република България няма да разполага с права на засаждане от Национален резерв. Предвид последната реформа в сектор вино на ниво ЕС, както и проведените срещи на високо ниво относно правата на засаждане в ЕС, от 2016 г., всяка държава-членка ще може да предоставя всяка година, до 2030 г., разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действителния производствен потенциал (действително засадените площи с винени лозя). 
 
По време на срещата в Централно управление на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) присъстваше и г-н Нуно Висенте, представител на сектор Вино към ГД “Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, който направи презентация и разясни детайлите по новата схема за засаждане на винени лозя, чрез издаване на разрешение от контролния орган в сектора. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!