Проблем номер едно на производителите на грозде обаче остава и тази година цената на гроздето, подчерта кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. Проблем има и с изкупуването, каза той.
 
 
„Ситуацията е критична. Абсолютно никакво изкупуване от нито един винпром. Лично съм се обаждал на няколко винпрома, някои ми отговориха, че вече са приключили с изкупуването на грозде“, каза Петков, според когото вероятно предприятията не се интересуват от нашите сортове грозде и внасят от други страни или просто някои от винпромите разчитат на собствени лозови масиви.
Петков, цитиран от БНР,  прогнозира, че проблемът ще се задълбочава, а това ще доведе и до обезлюдяване на селата.
 
Що се отнася до предварителното сключване на договори между производителите и винпромите, той коментира:
 
„Имали сме такива случаи преди години, но тогава винпромите извиват ръцете. Когато сключиш договора предварително, после те ти събарят цената, ако не под себестойността, то да няма никаква печалба.
 
Моето виждане за решаване на проблема е държавата да вземе някакви мерки, ако могат тези малки производители да станат конкурентни с производство, ако не на ракии, то поне на вина, със собствени марки, собствено домашно производство, не до 1 тон разрешено за лична употреба и консумация. Има го в западни държави“.